Rengeteg használt holmit és benzint veszünk

2015.07.23. 10:36

Nagyot, 5,4 százalékot  nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban az előző évhez képest, főleg a használ holmikra ugrottunk rá, valamint az üzemanyagból vásárolunk jóval többet. A formát tekintve egészen óriásit nőtt a netes értékesítés: 42 százalékkal vásárolunk többet a neten, mint tavaly ilyenkor – írja a KSH friss jelentésében.

Mindezt volumenben nézték, értékben vizsgálva eltérhetnek az arányok. 

Részletesebben

A nem élelmiszer-kiskereskedelem kategória 9,9%-kal emelkedett. Növekedtek az eladások a használtcikk- (15%), a textil-, ruházati és lábbeli-, illetve a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (egyaránt 13%), az iparcikk jellegű vegyes- (6,5%), a bútor-, műszakicikk- (4,0%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (3,8%). A benzinkutak forgalma pedig 5,6%-kal nőtt.

Közben jócskán kevesebb autóalkatrészt veszünk: 8,9 százalékkal kevesebb járműalkatrész fogyott darabban, mint tavaly májusban, pedig nem valószínű, hogy kevésbé romlanának le a kocsik.

Élelmiszerből szinte ugyanannyit veszünk volumenben, ebben a szegmensben tehát nem mutatható ki érdemi növekedés (0,8 százalék). Az ide tartozó boltokat sújtotta leginkább a vasárnapi boltbezárás, meg is látszik az adatokon, hogy átrendeződtek a vásárlási szokások.

A még ide tartozó trafikok (és más élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek) forgalma 3,3 százalékkal nőtt, így összesen 1,4 százalékkal bővült a kategória, ami a fajsúlyos „élelmiszer-ital-dohányáru” néven fut.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom csaknem 10 százalékos bővülése jelzi, hogy a háztartások most pótolják az elmúlt években elhalasztott vásárlásokat. Szerinte a májusban is gyengélkedő élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem részben a vasárnapi boltbezárás eredménye, írja az MTI.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint is a bővülés fő összetevője a sok elhalasztott vásárlás miatt a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelem növekedése.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint viszont azt látja ebben, hogy a háztartások vásárlási kedve visszatért, a családok pozitívabban látják jövedelmi kilátásaikat. Varga Mihály már 2012 jelezte, hogy bizonyos vásárlások nem halaszthatók a végtelenségig. Pontosabban amikor 2012-ben megkérdezték Varga Mihályt, hogy mitől indul majd be a gazdaság, azt mondta:

előbb-utóbb a hűtőszekrény elromlik, előtt-utóbb lehet, hogy a tévét is ki kell cserélni.

Lett is ebből nagy móka és kacagás, az internet népe be is indította a mémgyárat.