Új adóból pótolhatják az elkaszált adókat

2015.07.23. 08:29

Még mindig nem állt elő javaslattal a kormány arról, hogyan tervezi betömni azt a durván 30 milliárdos lyukat, amelyet az unió által felfüggesztett élelmiszerlánc-felügyeleti díj kiesése jelent. A Világgazdaság szerint azonban nem egy magasabb egységes kulcs bevezetésére készülnek, sokkal inkább egy új adó lehet a megoldás.

Korábban írtunk róla: hiába szeretné a kormány sávos adóval néhány szereplő felé dönteni a versenypályát a kiskereskedelemben, az unió versenyszabályai nem tűrik a kivételezést. Nem tetszik nekik, hogy az alacsony árbevételű szereplők - így az összes franchise-rendszerben dolgozó magyar lánc - esetén vagy semennyi, vagy 0,1 százalékos felügyeleti díjat kell befizetni, egy bizonyos értékhatár fölött viszont már az árbevétel 6 százalékát.

Brüsszelnek hasonló problémája volt már a sávosan kivetett, RTL-re célzott reklámadóval is, itt a megoldás végül az egykulcsos rendszer lett: bizonyos árbevétel fölött mindenki ugyanakkora százalékot fizet be adóként. Erre lehet számítani az élelmiszerlánc-felügyeleti díjnál is. Egyes kalkulációk szerint ha 0,1 százalékról 0,3 százalékra vinnék fel a kulcsot, az pótolhatná is a kieső bevételt, és az uniónak sem lenne egy szava sem.

A Világgazdaság azonban úgy tudja, a kormány nem ebben gondolkodik. Sokkal valószínűbb, hogy inkább a 0,1 százalékos kulcsot vetik majd ki a nagyokra is, azaz visszaállítják a sávos időszak előtti rendszert. A további, költségvetésből hiányzó 20 milliárdot pedig más adón keresztül szednék be. 

Lázár János államtitkár többször jelezte már, hogy a brüsszeli „feljelentgetés” nem célravezető, hiszen egy másik adóval pótolható a kiesés. Csakhogy ha az új adót újra kizárólag a néhány nagyobb vállalatra szabják, és ezzel a konkurens cégeket segítik, az újabb EU-s vizsgálatot hozhat.

A felügyeleti díjon kívül egyébként egy másik bevételi forrástól is elesett átmenetileg a költségvetés, az uniós tiltás ugyanis a dohánytermékek gyártásából és kereskedelméből származó árbevételt terhelő adóra vonatkozik.