41 ezer hamis iPhone-t találtak a fináncok

2015.07.28. 07:28

Kínában a hatóságok rajtaütöttek egy hamisítványgyáron, ahol Apple-termékeket állítottak elő használt alkatrészekből, és 19 millió dollár értékben lefoglaltak 41 ezer hamis iPhone-t. Az akció még májusban történt, de a kínai információáramlás sebessége miatt csak most hozták nyilvánosságra (mi a BBC-n olvastuk).

A Peking egyik külvárosában működő gyárban több százan gyártották a hamisítványokat, de csak kilenc embert tartóztattak le. A hír azért is érdekes, mert a hamisítványokkal a tengerentúlon találkozó amerikaiak riasztották a kínai hatóságokat, akik januárban kezdtek el nyomozni a készülékek után.

Kína egyébként mostanában kezdett el dolgozni azon, hogy visszaszorítsa az iparszerű hamisítást, ami súlyosan károsítja a valódi értékkel bíró kínai termékek piaci imázsát is. 

Az Apple-termékek a hamisítók legkedveltebb termékei közé tartoznak, négy éve Kunming városában még egy kamu Apple-üzletet is lelepleztek, amit annyira profin alakítottak ki, hogy még az eladók egy része is meg volt róla győződve, hogy az amerikai informatikai óriás foglalkoztatja őket. Hamis iPhone-t egyébként Magyarországon is különösebb nehézség nélkül be lehet szerezni, mi le is teszteltük, mit tud.