Tovább pánikolnak a kínai tőzsdén

000 Hkg10194467
2015.07.28. 07:13

Úgy zuhant a kínai tőzsde, mint a kő – foglalta össze a Bloomberg újságírója, hogy mi is történik már megint. A sanghaji kompozit tőzsdeindex 8,3 százalékot gyengült hétfőn, ami nyolc éve a legnagyobb egy napon belüli esés.

A kínai tőzsdei lufi még júniusban pukkadt ki, azóta viszont a kormányzat mindenféle lépésekkel igyekezett belenyúlni a piacba és megállítani a részvények értékvesztését. Például megtiltotta a nagy cégeknek és cégvezetőknek, hogy eladják a részvényeiket, a jegybank, az állami nyugdíjalap és más állami intézmények pedig megpróbáltak pénzt pumpálni a tőzsdére, és maguk is vettek részvényeket, hogy valahogy véget vessenek a tőzsdei pániknak.

Három hétig úgy is látszott, hogy sikerült elejét venni a bajnak, július 8. és 23. között nagyjából emelkedtek az árfolyamok, most viszont minden korábbinál meredekebben esett vissza minden. A helyzet iróniája, hogy a mostani zuhanást elemzők szerint részben az okozta, hogy a kínai befektetők elkezdtek attól tartani, hogy a kormány lassan visszább akar majd vonulni a piacról, nem fog beavatkozni, és az megint esni kezd majd, úgyhogy inkább megpróbáltak most mindent eladni. A kínai kormányzat próbálkozásai így visszafelé sültek el, és csak tovább keltették a pánikot. Emellett csökkentek nyersanyagárak, és a kínai ipari kibocsátás is visszaesett az elmúlt hónapban egy picit, ami mind hozzájárul ahhoz, hogy megint kiakadtak a befektetők.

A kérdés, hogy ezután mihez kezd a kínai kormány, látva, hogy eddigi lépései nem jöttek be – azt ugyanakkor senki nem tudja megmondani egyelőre, hogy mivel lehetne próbálkozni egy ilyen helyzetben.