Egy kézbe kerülhetnek a kényes adatok

2015.07.30. 10:50

Már csak a jövedelemadó-bevallások adatbázisát kellene hozzácsapni a többihez, hogy összeálljon egy központi információs szuperhatalom, erre pedig a HVG szerint Vida Ildikó NAV-elnök távozása után, az adóhatóság Miniszterelnökség alá sorolásával van is esély.

A lap értesülései szerint a Miniszterelnökségben már elkészültek a Giro, BISZ és a NAV adatbázisának összekötésére, vagyis arra, hogy minden vállalkozásról és magánszemélyről néhány gombnyomással meg lehessen tudni, hol vezet bankszámlát, azon milyen mozgások történtek, van-e bankkártyája, igényelt-e hitelt, ha igen, milyen feltételekkel, mekkora jövedelmet vallott be a NAV-nak. 

Most a Magyar Nemzeti Banknál koncentrálódnak a nagy adatbázisok, augusztus közepén felvásárolta a Giro Elszámolásforgalmi Zrt-t. Ez az intézmény bonyolítja le a lakossági és vállalati átutalások döntő többségét, 2014-ben 323 millió tranzakciót, 83 ezermilliárd értékben. Az MNB így már szabadon megtudhatja, ki kinek, mikor mennyi pénzt gyűjt.

A Giro felvásárlásával az MNB megismerheti a Giro által tulajdonolt BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.-ben tárolt 9 millió lakossági és 1 millió vállalati hitelszerződés adatát is, amelyekhez korábban nem nagyon tudott hozzáférni. A tőzsdei ügyletekre korábban is volt rálátásuk, hiszen a tranzakciókat elszámoló és az értékpapírokat őrző Keler Zrt.-nek is többségi tulajdonosa az MNB.

Hogy a jegybanknál lévő információkat és a NAV adatait hogyan is kötnék össze, arról a HVG nem ír, korábban az MNB és az adóhivatal is azt nyilatkozta, hogy nem tudnak az adatbázis egységesítését célzó tervről.