Nálunk terjeszkedik a világ egyik legnagyobb építőipari multija

2015.08.03. 20:28

A világ harmadik legnagyobb építőipari vállalata, a CRH Csoport felvásárolta a Holcim Észak-Duna régió nevű, szintén építőipari cég szlovák, magyar és osztrák érdekeltségeit. A jelentős kelet-közép-európai terjeszkedés a CRH számára a régióban elért kiemelkedő eredményekbe vetett bizalmát jelzi, írják a közleményükben. Terveik szerint ez egy erős régiós klaszter kialakítását teszi lehetővé, melyben a CRH válik az első számú építőanyagipari vállalatává Közép- és Kelet-Európában.

 A tranzakció egy világméretű megegyezés részeként jött létre, melyben a CRH 6,5 milliárd euró értékben vásárolt meg bizonyos vagyontárgyakat a Lafarge  és a Holcim csoporttól. A gigaberuházás során a CRH összesen 11 országban szerzett működő egységeket, többek között

  • a legnagyobb közép-kanadai cementgyártót,
  • a legnagyobb nyugat-európai cement és adalékanyag érekekeltségeket,
  • a vezető cement és adalékanyag vállalatokat Közép- és Kelet-Európában (CEE) növekvő régióiban,
  • illetve piacralépési pozíciót két feltörekvő gazdasági régióban, Brazilíában és a Fülöp-szigeteken.

A jelentős kelet-közép-európai terjeszkedés a CRH számára a régióban elért kiemelkedő eredményekbe vetett bizalmat jelzi - írják a közleményükben. A CRH részvényesei még 2015 márciusában jóváhagyták a tranzakciót, az Európai Bizottság jóváhagyása pedig áprilisban történt meg. 

“Szeretettel üdvözöljük, a mai napon a CRH-hoz csatlakozó, 15 ezer új munkatársunkat" – írják. A csoport létszáma így világszinten már 91 ezresre nőtt, és  22 milliárd euró piaci tőkével bír.