84 millióra bírságolták a bányászcéget

2015.08.05. 12:32

Az MNB 84 millió forintra bírságolta az idén február 20-án felszámolás alá került Hun Mining Érc- és Ásványfeldolgozó Befektetési Nyrt.-t. A céget

  • különböző jelentései közzétételének elmulasztásáért bírságolták,
  • illetve azért, mert rendszeres tájékoztatási kötelezettségét utólag, a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó hatóság erre kötelező határozatai ellenére sem teljesítette.

Illetve külön felügyeleti bírságot szabott ki az MNB a  piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó törvény megsértése miatt: egyenként 11-13 millió forint közötti bírságot szabott ki a jegybank a cég által közzétett megalapozatlan, félrevezető, illetve hamis információk miatt.

Ezek közé tartoztak egy dán cégcsoportnak

  • Hun Miningban történő befektetési szándékára;
  • ritkaföldfémek rudabányai meddőhányókból történő kinyerésére és feldolgozására irányuló projekt befektetői és banki finanszírozására;
  • illetve mintegy 3 millió tonna Baritmix-I alapanyag és egy bányatársaság 50 százalékos üzletrészének értékesítésére vonatkozó megalapozatlan, félrevezető, illetve hamis infók.

A célvizsgálat keretében beszerzett bizonyítékok alapján a Hun Mining vizsgált időszakbeli működésével összefüggésben több bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, így az MNB büntetőeljárást kezdeményezett a rendőrségnél.