Marad az Uber, egyeztetni akarnak

GettyImages-469049570
2015.08.05. 15:15

Csütörtökön lép életbe az új taxisrendelet, amelynek értelmében az Uber diszpécserszolgáltatásnak számít majd. Az NFM korábban azt írta az Index kérdésére, hogy a cég tevékenysége első kategóriás taxiszolgáltatásnak számít a rendelet alapján, azaz a furikázáshoz taxisengedély és sárga autó kell. És persze így jön a meredek drágulás.

Az Ubertől konkrét választ korábban nem kaptunk arra, hogy mit terveznek tenni, uberes sofőrök az Indexnek azt mondták, hogy minden folytatódhat úgy, mint eddig, csak kell egy vizsga, és a kocsira egy matrica. De semmi sárgulás és semmi drágítás. A cég most közleményt adott ki, amelyben azt írják

az Uber folytatja a működését Budapesten és továbbra is elkötelezett közel 50 ezer magyarországi felhasználója és ezer autóspartnere iránt. Üdvözöljük továbbá, hogy több magas rangú magyar kormányzati tisztségviselő kifejezte: a kormány nem szándékozik »megakadályozni az innovatív megoldások terjedését«" 

Azt írják, egyetértenek azzal is, hogy szükség van a városi közlekedés szabályozott fejlesztésére, ezért aktív és együttműködő szerepre törekednek annak érdekében, hogy az autómegosztó közösség megfeleljen a szabályozásnak. "Mivel a szóban forgó szabályok újak, komplexek, és időbe telik a felkészülés a betartásukra, a mai napon találkozót kezdeményeztünk a kormány és a főváros illetékeseivel, hogy egyeztessünk: ezer autóspartnerünk miként tud megfelelni az igényeknek" - írták. A taxisrendelet szövege egyébként nagyjából másfél hónapja, június végén jelent meg, itt írtunk róla.

Ezzel egyidőben folytatjuk tevékenységünket Magyarországon és továbbra is tartjuk magunkat ahhoz a célunkhoz, hogy 2016 végéig 2000 magyar számára teremtsünk kereseti lehetőséget.

- írják a közleményben, ami szerint a magyarok kedvelik az autómegosztó szolgáltatásokat, és a felhasználók száma dinamikusan nő főleg a fiatalabb korosztály körében. A cég szerint az is világossá vált, hogy az autómegosztásnak fontos szerepe lesz új munkalehetőségek megteremtésében, és az államháztartás számára jelentős adóbevételi forrást biztosíthat a jövőben.