Hét végi puska gazdasági hírekből

Ez történt a gazdaság 30. hetében

2015.08.09. 15:22 Módosítva: 2015.08.09. 15:24
Egész héten a Balaton partján próbált megmaradni a melegben/az irodai légkondi annyira lefagyasztotta az agyát, hogy nem emlékszik, mire kell emlékezni a hét híreiből? Semmi gond, mi elmondjuk, ki nyerte meg ezt hetet, ki kívánja, hogy bárcsak sose kellett volna ezt a hetet átélnie, kik okozták a legnagyobb meglepetést, és általában, mik voltak a legfontosabb hírek a gazdaságban.

A hét nyertese

Szoros volt a verseny, de végül a német Daimler AG lett győztes, ami 20 milliárd forintot keresett a kecskeméti Mercedes-gyáron. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. teljes profitját –63 810 387 eurót, vagyis nagyjából 20 milliárd forintot – kifizette osztalékként az anyavállalatának, a Daimlernek a magyar társaság cégbírósági beszámolója szerint. A kecskeméti gyár már tavaly május óta teljes kapacitáson, három műszakban köpi ki magából az autókat, tavaly összesen 150 ezret, ezekből jött össze, majd ment ki az autók egy részével együtt Németországba a 20 milliárd.

Szoros másodikként futott be a Magyar Telekom, ami a második negyedévében minden várakozást felülmúlva 12,5 milliárd forint nyereséget termelt (mondjuk ebből még lejönnek adók és egyebek), 8,1 százalékkal többet, mint tavaly ugyanekkor. A harmadik helyen pedig Magyarország legnagyobb játékosa, a magyar állam, ami, mint a héten kiderült, elég szépen keres kaszinókon. Persze nem azzal, hogy megforgatják a chipsadót a rulett asztalnál, hanem hogy a kaszinókból egyre több adót fizetnek, tavaly már 5,8 milliárd forintot. Ez egy tipikus win-win: a kaszinókba egyre többen járnak, egyre több pénzt hagynak ott, amiből Andy Vajnán kívül egyre több marad az államnak is. Talán csak a játékosok nem örülnek, mert ők abban reménykednek, hogy majd ők híznak a kaszinón.

 

 

A hét vesztese

A héten a legrosszabb talán Puerto Rico kormányának volt, ami, bár a hiteleinek a nagy részét törleszteni tudta, mégis csődbe jutott. Az Egyesült Államokhoz tartozó, de külön államnak nem minősülő karibi sziget már egy ideje a csőd szélén áll, hátfőn pedig 483 millió dollárt kellett volna kifizetnie, részben nagy Wall Street-i bankoknak, részben pedig helyi hitelszövetkezeteknek. Puerto Rico vezetése úgy döntött, hogy kifizeti a nagy bankokat, mert különben azok szétperelik őket, a helyieknek viszont messze nincs akkora érdekérvényesítő képessége, úgyhogy nekik még várniuk kell kicsit a pénzükre. De a Moody's-nak mindegy, hogy kinek nem fizetnek, attól még az csőd.

Nem lehetett jó hete azoknak a szülőknek sem, akik kiszámolták, hogy nagyjából mennyibe kerül majd nekik a gyerekük iskolakezdése: még ha kap is ingyen tankönyvet a gyerek, a szülők akkor sem nagyon ússzák majd meg 30 ezer forint alatt mire megveszik a füzeteket, tanszereket, táskát-tolltartót. Ha pedig még a tankönyvet is bele kell számolni, akkor simán 50 ezer forintra ugrik a számla gyerkőcönként.

A hét kiakadása

A héten végre sikerült elérni a szociális ágazatban dolgozóknak, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma is felháborodjon. No persze nem azon, hogy mennyire pofátlanul keveset keresnek azért az amúgy nélkülözhetetlen munkáért, amit csinálnak, hanem azon, hogy van joguk sztrájkolni, ha ez valamiért nem tetszik nekik.

A héten a Fővárosi Törvényszék másodfokon is úgy döntött, hogy a szociális dolgozók őszre tervezett sztrájkja alatt bezárhatnak a bölcsődék és a hajléktalanszállók is, ezek ugyanis nem tartoznak az alapellátásba (szemben az EMMI véleményével, ami szerint legfeljebb pár adminisztratív feladatot hagyhatnának abba a szociális szférában). A döntés miatt Nyitrai Imre szociálpolitikai államtitkár először csak megdöbbent, majd pár óra múlva már arról beszélt, hogy az emberi méltósághoz és az élethez való jogot veszélyezteti, ha a bíróság nem szigorít azokon a feltételeken, amik mellett a szociális dolgozók sztrájkolhatnak.

A hét üzlete

Bizony már a metróaluljáróban árult pogácsa sem ússza meg a globalizációt, a héten ugyanis bejelentették, hogy az eddig magyar tulajdonú Fornetti Kft-t megvette a svájci Aryzta AG. A Fornetti közép-európai szinten pogácsa-nagyhatalom volt aminek több környékbeli országban is vannak leányvállalatai, a Aryzta viszont Európa piacvezető pékárú-gyártója, és az egész világon is csak két nagyobb van nála. A pogácsa ettől azért valószínűleg még ugyanolyan marad.

Akik nem adták föl a héten

A magyar kormány szereti, ha a gazdaságban minden úgy megy, ahogy ő szeretné, az nyer, akinek szerinte nyernie kell, és az veszít, akinek ezt a lapot osztották. Valami ilyesmi történik a korábban nyerésre ítélt Közgéppel és a világon sok helyen bajba keveredő Uberrel. Ezek a cégek viszont egyelőre nem adták föl és még harcolnak azért, hogy csinálhassák tovább azt, amit eddig.

Az Ubernek azzal kellett szembenéznie, hogy csütörtökön életbe lépett a kormány új taxis rendelete, ami gyakorlatilag egy diszpécserszolgálattá degradálná az autómegosztós alkalmazást, az Uber sofőrökből pedig sárga autós taxist csinálna, amivel persze a szolgáltatás minden versenyelőnyét elvesztené a taxikkal szemben. Az Uber viszont kijelentette, hogy maradnak, folytatják a szolgáltatást és még egyezkednének a kormánnyal és a fővárossal, hogy hogyan is kellene megfelelniük az új elvárásoknak.

A Közgép pedig a bíróságon harcol azért, hogy újra indulhasson közbeszerzéseken, amiktől a Közbeszerzési Döntőbizottság három évre eltiltotta. Simicskáék abban reménykedhetnek, hogy a tárgyalás végéig bíróság felfüggeszti a tiltó határozatot, így megint pályázhatnak, akár már augusztusban.

Még hét cikk a hétről

Azért volt még nálunk pár érdekes cikk a héten, például arról, hogy

   29. heti záró 30. heti záró
BUX 22 588 22 493
OTP 5745 5729
Mol 14 760 14 645
Richter 4496 4450
Magyar Telekom 406 409