Ez lehet az évtized tőzsdebotránya az USA-ban

2015.08.11. 21:04 Módosítva: 2015.08.11. 21:07

Az amerikai hatóságok kilenc embert gyanúsítanak azzal, hogy lopott bennfentes adatokat adtak el, illetve ezeket felhasználva nyerészkedtek tőzsdei kereskedéssel. A banda 30 millió dollárt (8,1 milliárd forint) kaszálhatott azzal, hogy még ki sem küldött vállalati közleményekben szereplő információkat szereztek meg 3 cég rendszereinek feltörésével. A szálak azonban külföldre vezetnek, további 32 emberhez és céghez, akik további 100 millió dollárt tehettek zsebre illegálisan - írja a Finacial Times.

Elképesztő mennyiségű bennfentes információhoz jutott hozzá egy minimum kilenc tagú bűnbanda: összesen kb. 150 ezer közleményt szereztek meg a Marketwired, a PR Newswire és a Business Wire vállalati híreket és közleményeket összegyűjtő hálózatoktól még azelőtt, hogy azokat közzétették volna. Ezzel az említett cégek rendszereibe férkőző hackerek olyan információkhoz jutottak tőzsdei cégek tucatjáról, amelyeket vagy eladva, vagy az ezek alapján várható árfolyamreakciót megjátszva 30 millió dollárnyi profitra tettek szert a vád szerint.

Többek között a Hewlett-Packard, a Netflix, a Delta Air Lines, a Boeing, a Bank of America, a Ford Motor, a Honeywell és a Viacom cégekről tudtak meg fontos bennfentes információkat.

A lebukott kilenc fős csoporton túlmutat a botrány, ugyanis további 32 ember vagy cég ellen emelnek vádat külföldön, a szálak Oroszországba, Ciprusra, Franciaországba, Máltára vezetnek. A szélesebb körű ügyben a vád szerint további 100 millió dollárnyi illegális profitot szerezhettek az elkövetők, írja a Portfolio.