Ólmos Maggi miatt perli India a Nestlét

2015.08.12. 17:58

100 millió dollárra perli az indiai állam a Nestlét, amiért állításuk szerint a cég megtévesztő módon reklámozta a Maggi tésztás leveseit. A cég Maggi márkájú termékeit Indiában betiltották, miután az élelmiszerbiztonsági hatóság megállapította, hogy a Nestlé nem tartja be az élelmiszerbiztonsági szabályokat – írja a BBC.

A Nestlé arra hivatkozva támadta meg a legfelsőbb bíróságnál a döntést, hogy a termékei teljesen biztonságosak, ennek ellenére a piac 80 százalékát lefedő cég már 400 tonnányi levest semmisített meg a döntés után.

A indiai élelmiszerbiztonsági hatóságnak az volt a baja a levesekkel, hogy a méréseik alapján veszélyes mennyiségű ólom volt bennük. A Nestlé viszont azzal érvel, hogy az amerikai, brit és szingapúri hatóságok ugyanezt a terméket teljesen biztonságosnak találták. Ugyanezt az eredményt egyébként két indiai labor is megerősítette, de az indiai központi hatóság szerint ezek hibás mérések voltak.

A mumbai legfelsőbb bíróság hamarosan elbírálja a Nestlé fellebbezését, és azt is felvetette, hogy a leveseket újra kell tesztelni. A Nestlé ezt támogatná is, viszont a hatóság szerint a törvény ezt nem teszi lehetővé, és csak a Nestlé miatt nem fogják felrúgni a szabályokat.

Közben Twitteren terjed az "RS934" tag, ami arra a 6,34 milliárd rúpiás összegre utal, amennyit a kormány a Nestlétől kérne el. Twitteren többen azt találgatják, hogy ha az állam megnyeri a pert, akkor szét fogják-e osztani a pénzt minden indiai között, aki valaha evett Maggi-levest.