Már Hollandiában is a görög adósságelengedésről van szó

2015.08.17. 12:02

Az európai országoknak el kell majd engedniük a görög adósság egy részét - írta a holland De Telegraaf kommentárjában az MTI szerint. A De Telegraaf az egyik legnagyobb holland újság, és Hollandia eddig a Görögországgal szembeni szigorúbb, fenntartható költségvetést megkívánó uniós országok közé tartozott. 

A görög politikai helyzetben elég nagy a megosztottság mostanában, különösen a szélsőbaloldali kormánypárton belül is, és a lap szerint valószínűleg hamarosan új választások jönnek, és kérdéses, hogy az új görög parlament rendben végigviszi-e az ország által most vállalt reformokat.

A görög adósság olyan nagyságrendű, hogy arról többen úgy vélekednek, soha nem lehet majd teljes mértékben visszafizetni. A követelések egy részét a kommentár szerint idővel le kell írni, ami "fájdalmas folyamat lesz a politika számára", mert el kell magyarázni az adófizető választóknak, hogy a Görögországnak adott közpénzeik egy részét soha nem fogják viszontlátni.

Hollandiában a lakosság megggyőző többsége egyébként meglehetősen ellenzi, hogy újra ajándékba adjanak pénzt a görög kormánynak. Ráadásul minden megállapodás elég bizonytalan, egy külső gazdasági sokk, például Kína lelassulása vagy valami újabb orosz agresszió felboríthat bármilyen leírt hosszú távú kilábalási tervet. 

A hitelezők a múlt héten megállapodtak Athénnal a harmadik nagy pénzügyi mentőcsomag feltételeiben.

A harmadik csomag

A megállapodás szerint Görögország kap 86 milliárd eurót, cserébe

  • idén a GDP 0,25 százaléka lehet a költségvetési hiány , jövőre viszont a GDP 0,5 százalékának, 2017-ben 1,75 százalékának, 2018-ban 3,5 százaléknak megfelelő többletet garantál a görög kormány;
  • szigorítják a korai nyugdíjazást;
  • feltőkésítik a bankokat;
  • megreformálják több szektor, például a pékségek és a gyógyszertárak szabályozását;
  • és privatizálnak, ahogy csak lehet.

Bővebben itt írtunk a megállapodásról.

 Hogy Athén eleget tehessen legégetőbb törlesztési kötelezettségeinek, ebből a 86 milliárdból csütörtökön 13 milliárdot fognak átutalni a tervek szerint. Görögországnak egyébként legrövidebb távon most augusztus 20-ig egy 3,2 milliárd eurós hitelt kell visszafizetnie az Európai Központi Banknak. 

Ehhez azonban szerdán a mentőcsomagra rá kell bólintania a legnagyobb euróövezeti donorállam, Németország törvényhozásának, és a holland parlamentnek is. A vitát és a szavazást mindkét államban szerdán tartják.