Eléggé betesz a szerb gazdaságnak a magyar határzár

2015.09.01. 12:14

Fokozott gazdasági és politikai kockázatú országgá minősítette Szerbiát az amerikai Dun & Bradstreet üzleti adatbázist szolgáltató cég a megnövekedett migránsáradat miatt. Illetve részben amiatt, hogy Magyarországról megpróbálnak majd minden menekültet oda visszaterelni, illetve eleve be sem engedni, ez pedig növelni fogja az ország terheit, írta a Magyarszó.

A macedón hatóságok a migránsoknak háromnapos vízumot adnak, és leghetővé teszik, hogy akadálymentesen utazzank a szerbiai határig. Miután ezek ez emberek belépnek Szerbiába, megpróbálnak eljutni Magyarországra. A magyar kormány viszony határzárat épít és egyre komolyabb büntetőjogi intézkedések bevezetését tervezi azon migránsok ellen, akik megsértik a határzárat. Így a migránsok beláthatatlanul hosszú ideig Szerbiában rekedhetnek, ez pedig gazdasági és politikai kockázatokat jelent Szerbiának.

A régióban továbbra is Szlovéniának és Horvátországnak (DB3) van a legjobb minősítése a cégnél, őket követi Magyarország, Románia, Bulgária, Albánia, Macedónia, Görögországot és Szerbiát viszont a magas kockázatú országok közé sorolta. A régióban csak Bosznia-Hercegovinának van Szerbiánál rosszabb besorolása.