Recesszióban van Kanada

2015.09.01. 17:19

A világválság óta először kerül mínuszba a kanadai gazdaság, teljesítménye az idei második negyedévben is csökkent. A kanadai statisztikai hivatal kedden közölte, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal lett kisebb április-júniusban az előző év azonos időszakához képest.

Elemzők ennél a pocsék adatnál is pocsékabbat vártak, konkrétan mínusz 1 százalékot. Az előző három hónaphoz képest az első negyedévben 0,1, a másodikban pedig 0,2 százalékkal csökkent a GDP. A tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben 2,2 százalékkal, negyedéves összehasonlításban pedig még 0,6 százalékkal növekedett a világ ötödik legnagyobb kőolajtermelő országának gazdasága.

A világ hét legfejlettebb országát tömörítő G7 országcsoportban Kanada az egyetlen, amelynek gazdasága növekedés helyett zsugorodik. Ezt megelőzően 2008 végén és 2009 elején volt recesszióban a kanadai gazdaság. A mostani recessziónak alapvetően az az oka, hogy az alacsony kőolajárak miatt jelentősen visszafogták beruházásaikat, illetve csökkentették költségeiket a kőolaj- és földgázkitermelő, valamint bányaipari vállalatok. Csökkent a feldolgozó- és az építőipar, valamint a közszféra (oktatás, egészségügy és közigazgatás) teljesítménye.

A recesszió várhatóan nem tart sokáig, ugyanis júniusban már növekedett, mégpedig 0,5 százalékkal, a GDP az előző hónaphoz képest, miután az idei első öt hónap még mindegyikében visszaesést mértek. Kanadának kedvezhet, hogy gyorsult az Egyesült Államokban a gazdasági növekedés, ugyanis a kanadai export háromnegyede irányul a szomszédos országba.

A gazdasági növekedés ösztönzésének céljából a kanadai jegybank idén már két alkalommal csökkentette 25-25 bázisponttal irányadó kamatát, amely így 0,50 százalékon áll. A központi bank arra számít, hogy az év közepén elindult a fellendülés, és idén 1,1 százalékkal növekszik a kanadai gazdaság.