1 rubelért veszik meg a haldokló orosz légitársaságot

2015.09.02. 07:23

Oroszország állami többségi tulajdonú légitársasága, az Aeroflot azt tervezi, hogy 1 rubelért (4,2 Ft) megvásárolja első számú hazai versenytársa, a súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő Transzaero részvényeinek 75 százalékát, plusz egy részvényt.

A Transzaero kedden közleményben azt írta, hogy az Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes vezette illetékes kormányzati bizottság jóváhagyta az Aeroflot-csoportba való beolvasztását.

Az 1991 novembere óta működő Transzaero és az 1923-ban alapított Aeroflot sok hazai és külföldi útvonalon is versenytárs volt eddig. Az Aeroflot az idei első hét hónapban 14,6 millió, a Transzaero pedig 7,5 millió utast szállított. Az orosz légitársaságok erősen megszenvedik a hazai gazdaság válságát: a belföldi járatok veszteségesek, a jól jövedelmező nemzetközi járatokon pedig csökkent az utasok létszáma.

Az Aeroflot az idei első fél évben 3,54 milliárd rubeles (54,2 millió dolláros) veszteséget ért el, szemben a tavalyi első féléves 1,91 milliárd rubellel, miközben az utasok száma 8,7 százalékkal emelkedett.

A Transzaero utasainak létszáma 2,7 százalékkal emelkedett az első fél évben, vesztesége pedig 8,57 milliárd rubel volt. Rövid lejáratú hiteleinek összege június végén 45,8 milliárd rubelt, a teljes adóssága pedig 67,5 milliárd rubelt tett ki.