Nem vár nagy növekedést az EKB

2015.09.03. 16:49

Idén se igazán indul majd be az infláció és a növekedés a eurózónában, legalábbis az Európai Központi Bank legfrissebb előrejelzése szerint nem. Az EKB arra számít, hogy idén 0,1 százalékkal nőnek majd a fogyasztói árak, de olyan is lehet majd rövid időkre, hogy negatív lesz az infláció, vagyis kicsit csökkennek is az árak. Mindezért leginkább az alacsony olaj és nyersanyagárak és a gyengülő euró tehetnek. Ráadásul az előrejelzésbe az EKB közgazdászai ég bele sem számolták azt, hogy a kínai gazdaság helyzete elég vacakul néz ki, ami az egész világgazdaságot és az európai inflációt is lehúzhatja. Az előrejelzés szerint jövőre 1,1, 2017-ben pedig 1,7 százalékos lesz az infláció.

Az eurózóna növekedésében sem túl optimista az EKB:

júniusban még 1,7 százalékos növekedést várt az idei érve, ezt most 1,4-re csökkentették.

Mario Draghi, az EKB elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy mindezek miatt a bank megtartja a rekord alacsony 0,3 százalékos szinten tartotta az alapkamatot. Azt is elmondta, hogy a májusban bejelentett, 60 milliárd eurós mennyiségi élénkítés simán, bár kicsit lassan halad, és ha úgy látják, hogy továbbra is döcög a gazdaság, akkor további lépéseket is tesznek, hogy megpróbálják azt felpörgetni. Annyit már most is tettek, hogy 25-ről 33 százalékra emelték azt a limitet, amennyit az EKB egy ország államkötvényeiből vásárolhat.

Draghi bejelentésére egy százalékkal esett az euró árfolyama, a forint pedig erősödött, egy euró 314 forint helyett csak 312 forint.