Bekebelezte a Főgáz a GDF Suez hazai gázszolgáltatóját

2015.09.04. 12:11 Módosítva: 2015.09.04. 13:50

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. irányítása alatt álló Főgáz a héten megvásárolta a GDF Suez nevű francia multicég magyar gázszolgáltatóját - írja az ENKSZ sajtóközleményében. A Főgáz ezzel újabb lépést tett afelé, hogy jövő év végéig átvegye az összes magyar lakossági gázfogyasztót.

A GDF Suez az észak-nyugati és a dél-keleti lakosság gázszolgáltatója volt, a mostani átállás nagyjából 750 ezer embert érint, de elméletileg fogyasztói oldalon nem lesz érezhető. Egyébként ez az első külföldi kézben lévő lakossági gázszolgáltató, amelyet a Főgáz Zrt. ténylegesen meg is vásárol, a többi, rezsicsökkentés óta ellehetetlenült cég eddig csak visszaadta az engedélyét, ügyfeleiket pedig a Főgáz megörököli tőlük.

A mostani bevásárlást az ENKSZ-nél azzal indokolták, hogy ezzel olyan szakmai tudás és technikai infrastruktúra birtokába kerülnek, amely jelentősen megkönnyíti majd a maradék mintegy 1,8 millió fogyasztó átvételét. Mostantól a Főgáz tulajdonában lesz a magyar GDF Suez teljes informatikai- , pénzügyi- , számlázási- és HR-rendszere. 

A Főgáz részben saját, részben külső forrásokból finanszírozza a vásárlást, egyelőre nem végleges az ár, és közelítő összeget sem hoztak nyilvánosságra, csak annyit, hogy ez a Főgáz történetének eddigi legnagyobb felvásárlása. A rezsicsökkentés beindulása óta lényegében veszteséges, fokozatosan leépített magyar GDF Suez vagyonértékelését a közlemény szerint nemzetközileg elismert szakmai elemzők végezték, de pontosan nem mondták meg, hogy kik. 

Megkérdeztük az ENKSZ-t a tranzakció pontos költségeiről, és arról, hogy kikkel végeztették az értékbecslést. Amennyiben érkezik válasz, frissítjük vele cikkünket.