A budapesti hallgatók közel fele azt se tudja, hol él

2015.09.07. 16:14

Készített egy felmérést a CIG Pannónia biztosító a magyar hallgatók becsült felsőoktatási költségeiről. Több dolgot megkérdeztek tőlük, köztük azt is, hogy becsüljék meg, hogy mennyibe kerül egy félévük finanszírozása minden felmerülő költségüket egybevéve. Az eredmény ez lett: 

40 százalékuk szerint egy félév összes költsége legfeljebb 250 ezer forint.  Nos, akinek kijön egy öthónapos félév 250 ezer forintból, az vagy félreértette a kérdést vagy nagyon el van tévedve. Mivel elég nehéz lett volna teljesen félreérteni a kérdést (lásd alább), csak az marad, hogy a megkérdezett hallgatók nagy részének fogalma sincs az őt körülvevő világról.

A pontos kérdés:

"Sávhatárok segítségével kérlek, becsüld meg, hogy mennyibe kerül egy féléved finanszírozása!

Kérlek, a becslés során vedd figyelembe az összes felmerülő költséget! (Tandíj, felsőoktatáshoz kapcsolódó költségek, lakhatás, napi megélhetés, utazás, stb.)"

Egyébként 350 hallgatót kérdeztek meg Budapesten, még májusban. 

Azokat a súlyos arcokat érdemes kevésbé komolyan venni, akiknek kevesebb mint havi 20 ezer forint az összes felmerülő költségük, mert ők nem erről a világról valók, havonta vesznek esetleg egy bérletet meg hétvégente három gombóc fagyit és ennyi.

De azok is nehezen rendszerezték a gondolataikat, akiknek havonta legfeljebb 50 ezer forintba kerül az élet egyetemistaként, bár Zsiga Marcell biztos csettint egyet ilyenkor.

Ők már egy kicsit gondolkozhattak, nem automatikusan a lehető legkisebb lehetőséget ikszelték be. Ők vagy úgy gondolhatták, hogy amit anyu fizet, az ingyen van, nem számít pénznek, vagy nem esznek főtt ételt, nem fürdenek, nem borotválkoznak, nincsenek tanszereik, természetesen tandíjat se fizetnek, soha nem mennek el szórakozni és az utcán laknak. Esetleg folyamatosan meghívatják magukat és alkalomadtán lopnak pár jó falatot, vécépapírt vagy otthagyott tankönyvet. 

Annál is inkább gyanús ez, mert a felmérés szerint a hallgatók fele kap otthonról zsebpénzt, a legtöbben havi 20-50 ezer forint közti összeget, 12 százalék ennél többet, 10 százalék pedig semmit. Plusz 63 százalékuk dolgozik az iskola mellett 43 százalék pedig kap valamilyen ösztöndíjat is.

Összességében viszont az nem jó hír, ha tényleg ennyire fogalmatlanok a hallgatók és nem csak a felméréskor sikerült belefutni pár száz elvarázsolt kópéba.

Miért vallott be a hallgatók nagy része csak havi 20-50 ezer forintot?