Orbán rábólintott a Budapest-Belgrád szupervasútra

2015.09.09. 16:12 Módosítva: 2019.05.07. 10:55

Orbán Viktor felhatalmazást adott a minisztereinek, hogy a Kínai Népköztársasággal megkössék azt a nemzetközi szerződést, ami szerint a kínaiak finanszírozzák majd a Budapest-Belgrád között 200-as száguldó expressz építését.

A terv nem új, már februárban szó volt róla, hogy kínai pénzből felújítanánk ezt a vasútvonalat, hogy ezzel 2,5-3 órára csökkenjen a két főváros közötti távolság. A 166 kilométer hosszú magyar szakaszt 475 milliárd forintból lehetne felújítani.

A kínaiak azért hajlandóak erre pénzt és energiát áldozni, mert így a szintén kínai tulajdonban lévő görög kikötőkbe érkező áru még gyorsabban elér majd az EU-s piacokra. Az utasok azonban nem valószínű, hogy annyian használják majd a vonatot, mint azt a fejlesztők gondolják (részben azért is, mert a legtöbb ember, aki most Belgrádból Budapestre igyekszik, olyan, akit a kormány inkább tartana Szerbiában). A vasúti felújítás két-két és fél év múlva lehet kész.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki határozat szerint Orbán egyetért a nemzetközi szerződés létrehozásával és felhatalmazza a nemzeti fejlesztési minisztert, a külügyminisztert és az igazságügyi miniszter, hogy tegyék, amit egy nemzetközi szerződés előkészítésénél és lemenedzselésénél tenniük kell. Ezzel a projekt, mondhatnánk, már sínen is van...