Moody's: Felminősítenénk Magyarországot, de...

2015.09.11. 08:48

A Moody's megfontolná, hogy javít Magyarország hitelminősítésén, ha azt látná, hogy a stabilabb gazdaságpolitikai környezet és csökkenő adósság mellett stabilan növekszik a GDP - ezt írja legfrissebb elemzésében a hitelminősítő.

A jelentés szerint a mostani Ba1 minősítés hűen tükrözi azt, hogy a magyar gazdaság elég diverz és rugalmas és a költségvetési hiányt is jól a kezében tartja a kormány, de még mindig magas az államadósság, amit újabb hitelekkel kell fedezni.

A Moody's 2,4 százalékos növekedést vár Magyarországtó a következő három évben, ami rosszabb, mint a Közép- és Kelet-Európára várt 2,8 százalékos átlag.

Hogy ezzel azt akarják-e mondani a Wall Street-i minősítő elemzői, hogy tartsunk ki, már mindjárt ott vagyunk, vagy hogy egyelőre jól van a magyar besorolás ott, ahol van, azt nem tudni, mindenesetre a kormány nagyon reménykedik, hogy az előbbi, és nem sokára megint a befektetésre ajánlott kategóriában lehetünk a mostani "nagyon jó bóvli" kategóriából.

A minősítők mindenesetre megdícsérték a magyar kormányt, a devizahitelek forintosítása és a belső keresletet pörgető intézkedések ugyanis tompítják a kívülről érkező negatív hatásokat, mint amilyen a kínai válság vagy az EU és Oroszország lassulása.

Ha viszont a politikusaink nem veszik komolyan, hogy 3 százalék alatt tartsák  hiányt és olyan lépésekről döntenek, ami lassítaná a növekedést, akkor még egy leértékelés is kinézhet.