Az ország, ahol épp túltolták a lopást

K  AP20150913056
2015.09.13. 15:41

Soha nem volt még ekkora tüntetés Moldovában, mint vasárnap, írja az MTI. Hozzávetőleg húszezren mentek ki Kisinyovban a kormány székhelye elé azért, hogy nagyjából mindenkit elzavarjanak a helyi vezetésből.

Pontosabban Nicolae Timofti elnök lemondásán túl előre hozott választások kiírását, valamint a központi bank és az államügyészség vezetőinek kirúgását is szorgalmaznák. Egyébként már nyolcadik napja tolják a folyamatos tüntetést, de a most vasárnap jöttek el a legtöbben. 

A tüntetők azzal vádolják Timoftit, hogy nem lép fel kellő hatékonysággal a korrupció ellen, különösen, ha az ismerős oligarcháiról van szó. Az történt ugyanis, hogy tavaly pár nap alatt valakik ellopták az ország GDP-jének 15 százalékát, még épp a választások előtt 

A Banca de Economii, Banca Socială és az Unibank összesen egymilliárd dollár hitelt adott valakiknek, akikről csak az derült ki, hogy egy centet sem fognak visszafizetni, az nem, hogy pontosan kik. A tüntetők úgy érzik, hogy az ügyészség és a kormány mintha nem is igazán törné magát az ország történetének talán legnagyobb botrányának kibogozására. Pedig elég hamar felmerült néhány helyi oligarcha esetleges érintettsége.