Milliárdos bírságot kapott a gyógyszerkartell

2015.09.15. 12:32

Árakat egyeztetett és felosztotta a piacot, ezzel befolyásolta egy gyógyszerbeszerzésre kiírt közbeszerzés eredményét az a három gyógyszer-nagykereskedő két tanácsadó cég segítségével, akiket most majdnem 2,5 milliárd forintos büntetést kaptak a Gazdasági Versenyhivataltól.  

A gyorsított közbeszerzést, amire a cégek az árak egyeztetésével pályáztak, még 2011 novemberében írta ki a Budapesti Egézségközpont Zrt, amiben évente 5 milliárd forintért kellett gyógyszerek és infúziós oldatokat szállítani 12 budapesti kórháznak. A kiíró kérte fel külső szakértőnek a PharmAudit Kft. nevű tanácsadó céget, ami viszont inkább megszervezte, hogy három nagykereskedő,

  • a Euromedic-Pharma Zrt.,
  • a Hungaropharma Zrt.
  • és a TEVA Zrt.

közösen próbálja kitúrni a többi jelentkezőt a pályázatból. 

A cégek a PharmaAudit és a Mezadin tanácsadócég segítségével elérték, hogy úgy módosítsák a pályázat feltételeit, hogy azokat csak ez a három vállalat tudja teljesíteni, majd fel is osztották egymás között, hogy a 12-ből melyikük melyik kórházba szállít majd gyógyszereket, hogy midnenki ugyanakkorát nyerjen. 

a GVH szerint a közbeszerzési kartellek a legsúlyosabb versenyjogsértők, ennek megfelelően most 

a három gyógyszerkereskedőtől egyenként 792,2 millió forintos bírságot követel,

míg a Mezadin 66, a PharmAudit pedig 12 milliós büntetést kapott.A GVH még 2013-ban a cégek székhelyén is rajta ütött, és az ott talált dokumentumok, tanúvallomások és mobiltelefon-cellainformációk alapján nyomozta ki a kartellezést. Valamelyest enyhítette a kereskedők büntetését, hogy végül 400 millió forinttal kevesebb forgalmuk volt a kórházakkal, mint pályázatban szereplő összeg.