Az MNB-sek csináltak még egy milliárdos céget

2015.09.18. 16:38

Miután az MNB lepasszolt 250 milliárd forintot a homályosabban működő Pallasz Athéné alapítványainak, azok most csináltak egy 7,2 milliárd forintos céget Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt. néven. Ezt a HVG vette észre.

Csak mivel éppenséggel a Vörösmarty téren lévő óriási Kasselik-ház épp nem az MNB tulajdona, arra lehet következtetni, hogy ezt is meg akarják venni az MNB-sek. Az MNB alapítványai eddig közel tízmilliárdot költöttek mindenféle értékes ingatlan felvásárlására azzal a céllal, hogy majd később használják valamire. Így például az Eiffel Palace mellett vettek már villát vagy kastélyt is, már a csodazongorán vagy a festményeken kívül.

Jó ismerősök, Nagy Róza a főnök

Az új társaság ötfős igazgatóságának (it) elnöke Nagy Róza, az MNB főigazgatója, aki az egyik alapító alapítvány, a Domus Innovationis kuratóriumának is az elnöke. Az it tagja még Matolcsy György jegybankelnök egyik rokona, Szemerey Gabriella is, aki egyszersmind a szintén Kasselik-Ház-alapító Domus Animae Alapítvány igazgatója. Rajtuk kívül az it tagja Patakiné dr. Gramantik Ildikó (a Domus Scientiae Alapítvány képviseletében), Bánkuty Tamás József (a Geopolitikai Alapítvány képviseletében) és Lay Csaba (a Domus Innovationis Alapítvány képviseletében).

Az új cég háromtagú felügyelőbizottságának (fb) összeállításánál az alapítványoknál már jól bevált receptet alkalmazták: Horváth Marcell, Matolcsy elnöki kabinetjének irányítója, Kardkovács Kolos szanálásért felelős MNB-ügyvezető igazgató, valamint Kalina Gábor, a jegybank számviteli igazgatóságának első embere kapott helyet a testületben, írja a HVG.