Történtek fontos dolgok a menekülteken túl is

2015.09.20. 18:58
Amíg nem lesz nagyon hideg, addig még biztosan a menekültekről fog szólni a legtöbb hír, de attól még jobban tesszük, ha odafigyelünk, hogy mi folyik a gazdaságban egyébként.

Kiszivárogtak a földeladás részletei

Kiszivárgott, hogy rohamtempóban tervezzük eladni szinte minden állami szántóföldünket. Egészen pontosan 380 ezer hektárt fogunk kiárusítani úgy, hogy októberben már kinn lesznek a hirdetmények a kisebb földekre, ahol nem lesz árverés, az állam annak adja el 15 ezer darab,  3 hektár alatti földterületet, akinek akarja. A nagy földeknél meg turbóárverések lesznek decembertől, hetente átlagosan 5-600 árverésen privatizálják majd őket.

Nem titok, hogy óriási helyzetbe vannak hozva a földek jelenlegi bérlői, sokszor 20 vagy 50 éves élő szerződéseikkel, már csak azért is, mert mindenki másnak sokkal kevesebbet fog érni egy olyan föld, amit még egy jó ideig nem fog tudni használni.

Tízmilliókkal emelik meg az állami fejesek fizetését

Még jobb lesz állami cégvezérnek lenni, a kormány ugyanis most kevesellni kezdte a vezetők fizetését, egy mozdulattal iszonyúan megemeli a béreiket. Annak, aki például pénzügyi szektorban dolgozik, hamarosan bruttó 5 milliós is lehet az alapbére, plusz prémium és béren kívüli juttatások.

Van, aki éves szinten plusz 30 millió forintnak örülhet, de "különösen indokolt esetben" akár ennél többet is lehet pluszban szakítani. Nem tudjuk mennyibe fog kerülni, a minisztériumok majd novemberben összeszámolják.

Óriásbüntetés a gyógyszerkereskedőknek

Elég durva versenyhivatali büntetést kapott három gyógyszernagyker. A Teva, a Hungaropharma és az Euromedic összesen 2,5 milliárdot fizethetnek, mert a GVH szerint megbundázták egy 5 milliárd forintos kórházi beszállítási pályázatot, hogy kizárják a többi jelentkezőt. A pályázatot külső szakértőként felügyelő tanácsadócégeket, a Pharmauditot és a Mezadint is megbüntették pár millióra, a GVH szerint ők is segítettek a feltételezett törvénytelenségeknél. 

A nagykerek is kiakadtak, rögtön bejelentették, hogy fellebbeznek, mert szerintük nem, hogy túl nagy a büntetés, de egyáltalán nem is történt jogsértés. A GVH pedig szerintük elfelejtkezett a gyógyszer-nagykereskedelmi iparág sajátosságairól. 

Nem jó dolog most vezetni tanulni

Hiány van szakképzett oktatókból, Budapesten az elméleti vizsga után mostanában akár három hónap is eltelhet, amíg valaki autóba tud ülni, hogy ténylegesen vezessen. Ezért akár duplájára is nőhettek sok helyen az óradíjak, és beindult a feketézés is. 

Az iskolák szerint a helyzet ennél még rosszabb is lesz, mert ha valamilyen csoda vagy hatósági intézkedés miatt nem lesz hirtelen sokkal több oktató, akkor még többet kell majd várni, különösen azért is, mert a hatvanas átlagéletkorú oktatók nyugdíjba vonulásával még kevesebb lesz a tanár a piacon. Itt olvashat a témáról bővebben.

Otthon iszunk vagy azt utcán

Szenved az egész iparág, lejtmenetben van a kocsmabiznisz. Különösen vidéki kocsmák kezdenek el sorra megszűnni, betesznek nekik például a trafikok, a munkaerőhiány, a magas áfa, a labilis gazdasági helyzet, de a trükközőknek az online pénztárgép is.

 

Veszélyes szinteken a hamisítás

Igen fáj a sportszergyártóknak a hamisítás, közel hatezer munkahelyet kellett leépíteni az EU-ban csak emiatt.  Minket pedig elértek már a hamis óvszerek is, így ha például azt látja ráírva, hogy 

enyhern castagabb ovszer termeszeyes latex gumibol

akkor azt ne húzza magára. 

Jön az autóhitelek forintosítása

Régóta szó volt róla, most beadták az autóhitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot. Augusztus 19-i piaci árfolyamon fogják forintosítani az érintett devizahiteleket, egészen pontosan 309,2 forinton az euró esetében, 287,2 forinton a svájci frank esetében. A költségeket fele-fele arányban viseli most az állam és a bankok. Az érintett devizahiteleseknek nem is kell sokat tenniük a forintosításért, egyelőre egészen pontosan semmit. Itt elolvashatják azért a menetrendet.

Dolgok, amik nem történtek 

Kifejezetten sok dolog nem történt meg a héten. Néhányat azért érdemes kiemelni, mert ezekre sokan számítottak, hogy esetleg mégis bekövetkeznek.