Még közel félmilliárdot költünk a Várkert Bazárra

2015.09.28. 14:45
Az ország legtöbbször átadott kulturális helyszínére még többet költünk, mint amennyi az eredeti és a módosított tervekben szerepelt. Múlt héten újabb majdnem félmilliárd forint került a büdzsébe. Állítólag sok előre nem látható buktató volt.

Múlt héten írtunk arról, hogy a Várkert Bazár projektjét valamilyen ismeretlen kórság támadta meg, mert legalább ötödjére bontották fel és toldozgatták az előtte álló úttestet és kerékpárutat.

A Közbeszerzési Értesítőben most hirdették ki, hogy pótmunkálatokra van szükség. Eszerint a majdnem 9 milliárd forintra tervezett, de már közel 20 milliárd forintba kerülő projekt költségvetéséhez még hozzácsaptak nettó 428,5 millió forintot.

A Várkert projekt eredetileg is két részből állt: az épület komplexum rekonstrukciójából és építési munkálataiból, valamint a környék közlekedési fejlesztéseiből. Előbbit eredetileg 6,5 milliárd forintért vállalta a kivitelező Swietelsky-West Hungária Bau Kft, utóbbira 3,06 milliárd forintot mondott. Ehhez képest tavaly év végére már 8,4 milliárd forintot és 10,9 milliárd forintot költöttek az építkezésre.

A mostani szerződésmódosítás viszont több pótmunkát ír elő: ezek olyan feladatok, amelyek a tervezés hibáiból adódtak és a kivitelező nem ismerhette fel, hogy plusz kiadások várhatóak. A közel száz tételes listán szerepel tűzvédelmi függönyök kialakítása, rámpamű falak bontása, régészeti szakfelügyelet biztosítása és új téglamű építése is.