Szabina
4 °C
12 °C

Még közel félmilliárdot költünk a Várkert Bazárra

2015.09.28. 14:45
Az ország legtöbbször átadott kulturális helyszínére még többet költünk, mint amennyi az eredeti és a módosított tervekben szerepelt. Múlt héten újabb majdnem félmilliárd forint került a büdzsébe. Állítólag sok előre nem látható buktató volt.

Múlt héten írtunk arról, hogy a Várkert Bazár projektjét valamilyen ismeretlen kórság támadta meg, mert legalább ötödjére bontották fel és toldozgatták az előtte álló úttestet és kerékpárutat.

A Közbeszerzési Értesítőben most hirdették ki, hogy pótmunkálatokra van szükség. Eszerint a majdnem 9 milliárd forintra tervezett, de már közel 20 milliárd forintba kerülő projekt költségvetéséhez még hozzácsaptak nettó 428,5 millió forintot.

A Várkert projekt eredetileg is két részből állt: az épület komplexum rekonstrukciójából és építési munkálataiból, valamint a környék közlekedési fejlesztéseiből. Előbbit eredetileg 6,5 milliárd forintért vállalta a kivitelező Swietelsky-West Hungária Bau Kft, utóbbira 3,06 milliárd forintot mondott. Ehhez képest tavaly év végére már 8,4 milliárd forintot és 10,9 milliárd forintot költöttek az építkezésre.

A mostani szerződésmódosítás viszont több pótmunkát ír elő: ezek olyan feladatok, amelyek a tervezés hibáiból adódtak és a kivitelező nem ismerhette fel, hogy plusz kiadások várhatóak. A közel száz tételes listán szerepel tűzvédelmi függönyök kialakítása, rámpamű falak bontása, régészeti szakfelügyelet biztosítása és új téglamű építése is.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!