Követelőzhetnek az Astra-károsultak, de románul

2015.09.30. 07:09

Jó nagy zavar lett abból nálunk, hogy a román felügyelet visszavonta az Astra Biztostó működési engedélyét, és elindította a cég felszámolását. Az Astra fióktelepet üzemeltet nálunk, ami egy költségtakarékos megoldás fapados árakkal, a tudatos ügyfelek szeretik az ilyet, a hátulütője viszont most szépen körvonalazva mutatja magát.

A biztosító lényegében minden fontos kategóriában behozott valamilyen terméket, adtak biztosítást az autósoknak, és volt vagyon- lakás-, utazás- és életbiztosítási termékük is. Az engedély visszavonása pedig azért is okoz zavart, mert a különböző kategóriákban az ügyfeleknek különböző teendői vannak.

Vegyük előre a sorban azokat, akik kényszerből kerülnek, vagy kerültek kapcsolatba a céggel. Ők azok, akiket megtörnek astrás kötelezővel, és a kártérítési ívvel az Astránál kopogtatnának. A lényeg, hogy most ne az Astránál kopogtassanak, hanem a Magyar Biztosítók Szövetségénél, itt pedig az Elkülönített Szervezeti Egységet keressék.

Szeptember 16. óta itt fogadják be a kárigényeket. A Mabisz mindekinek megelőlegezi a kártalanítást, különben nagyjából háromezer olyan autós lenne, akinek a szervizben nem nyúlnak az autójához, mondván, nem tudhatják, hogy ki állja majd a számlát. A Mabisz a kifizetett pénzeket majd a felszámolási eljárásban a román biztosító anyavállalatától, illetve ha az nem tud fizetni, a román kártalanítási alaptól követelheti. De ez a magyar autósokat nem érinti már.

Akik tehát az üggyel nagyot szívnak, azok az Astra leszerződött ügyfelei. Vegyük itt is előre a kötelező biztosítást. Egyrészt, akinek élő szerződése van, annak tovább kell fizetnie a díjat, különben a szerződése megszűnik, és egy koccanásnál állhatja a számlát.

De. A fióktelep minden ügyfele kap egy levelet, amiben a cég fölajánlja a közös megegyezéssel történő szerződésbontást. Aki ezt aláírva visszaküldi és szeptember 30-ig a levele a biztosítóhoz megérkezik (lehet mailben, szkennelve), az október 1-től más biztosítást köthet. Illetve köteles más biztosítást kötni, különben a következő biztosítója minden egyes díjfedezetlen napra több száz forintot számol majd fel. Érdemes tehát sietni a felmondással és nézegetni az alkuszoldalakat, mert csütörtökre minden érintettnek már más biztosító ügyfelének kellene lennie.

És van itt egy másik probléma is. Akik aláírják az Astra felmondólevelét, egyúttal elfogadják, hogy a fióktelep nem tudja visszafizetni a már előre befizetett díjakat. Ez főleg azoknak hátrányos, akik egy fél évet vagy egy egészet előre kifizettek, mert elég sok pénzük beragad. Ezeket a díjtöbbleteket a román garancialap téríti majd meg, ami várhatóan nem lesz egyszerű menet a magyar ügyfeleknek.

A nemzeti bank (mint magyar felügyelet) ide vágó tájékoztatója egyelőre nem is közöl részleteket arról, hogy a beragadt kgfb-díjakat pontosan hogyan lehet majd visszakövetelni Romániából. De a többi biztosításra (élet, lakás, vagyon, casco) vonatkozó tájékoztatóból a folyamat valamelyest kikövetkeztethető.

Aki kárigénnyel furdulna a felszámolás alatt lévő céghez, annak meg kell várnia

  • az Astra jogerős felszámolását, mert a kártérítésre - és minden bizonnyal a túlfizetések visszautalására is - csak ez után lesz lehetőség;  
  • a kárigényeket akár mailben is el lehet küldeni, de csatolni kell a hivatalos román fordítást is.

Az MNB azt is közli, hogy hol találunk ütős román fordítóirodákat a neten, de szerencsére jelzi azt is, hogy mindent megtesznek, hogy a román garanciaalap mielőbb kijelölje a magyarországi megbízottját, hogy elháruljanak a nyelvi meg az egyéb bürokratikus akadályok.

Fontos még, hogy a nem kgfb kategóriában a határozott idejű szerződések, például az utasbiztosítások nem mondhatók fel, a határozatlan idejűeket pedig biztosítási évfordulóra lehet felmondani, legalább 30 nappal a lejárati dátum előtt.

De az Astra ezeknek az ügyfeleknek is felajánlja a közös megegyezéses megszüntetést, aki élne vele, annak szeptember 30-ig kell ezt írásban jeleznie. Akinek lakásbiztosításuk és cascójuk van, már akár most is átszerződhetnek másik céghez.