Többféle sót is kivontak a forgalomból

2015.10.01. 15:02

Jódozott, fluorozott és csökkentett nátriumtartalmú sókat vizsgált a Nébih, a vizsgálat eredményeként 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás: 32 esetben figyelmeztetésben részesültek az élelmiszer-vállalkozók, további 8 terméknél összesen mintegy félmillió forint bírságot szabtak ki a szakemberek. Több terméket ki is kellett vonni a forgalomból, derül ki a Nébih közleményéből.

A vizsgálat eredménye részletesebben:

  • két terméket azért vontak ki a forgalomból, mert nem jelölték meg a dobozon, hogy a só ferro-cianidot (csomósodást gátló adalékanyagot) tartalmaz.
  • A hatóság figyelmeztetésben részesítette azokat a termékeket, amelyek jelölésén olyan állítások szerepeltek, melyek nem engedélyezettek, illetve azok valóságtartalmát nem tudták igazolni a vállalkozók, továbbá a só gyógyhatásaira utaltak.
  • Négy terméknél a jódtartalom alacsonyabb volt a jelöltnél. A vizsgálat során az is kiderült, hogy két jódozott megnevezésű termék egyáltalán nem tartalmazott jódot, ezeket a gyártók saját hatáskörben kivonták a kereskedelmi forgalomból.

A Nébih teszttel kapcsolatos blogposztját ide kattintva olvashatja el.