Olaszország hitelminősítőket perel

2015.10.05. 13:32

Olasz ügyészek arra készülnek, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő cég öt, a Fitch Ratingsnek pedig egy alkalmazottja ellen pert indítanak az olasz államadósság 2011-es és 2012-es leminősítésével kapcsolatban, az Olaszországnak ezzel okozott károk miatt - írja a Napi.hu a Financial Timesra hivatkozva.

A lap szerint az eljárás egy meglehetősen elkésett kiadása azon pereknek, amelyek már korábban tucatjával indult a nagy hitelminősítők ellen a pénzügyi válság kirobbanását követően. Különlegessége viszont, hogy nem a hitelminősítő céget, hanem annak munkatársait perlik, akkor is, ha azok közül azóta már számos elhagyta az adott céget, és most máshol dolgoznak.

Az S&P és a Fitch természetesen tagadja a vádakat. Szerintük a vádak a szerepük tökéletes félreértésén alapulnak. Dolguk ugyanis az, hogy elősegítsék a piacok átláthatóságát azzal, hogy független véleményt alkotnak egy-egy adós hitelképességéről nyilvános információk és nyilvánosan hozzáférhető minősítési eljárások felhasználásával. Az S&P hozzátette, készek kiállni a válság során és azt követően az olasz államadósságra adott osztályzataik mellett.

Az S&P-nél az olasz hitelminősítés 2012 óta folyamatosan lefelé csúszott, és jelenleg egy osztályzattal áll a bóvli kategória felett. Az ok az alacsony gazdasági növekedés, amely a világon az egyik legnagyobb adósságteherrel párosul. Az olaszok nem először panaszkodnak a hitelminősítések miatt: tavaly az olasz számvevőszék panaszolta el, hogy szerintük az S&P mintegy 200 milliárd dollárnyi kárt okozott az országnak, mivel minősítéseik során nem vették figyelembe az olasz történelem, művészet és táj jelentette értékeket.

Az ügy érdekes fordulatokat is hozhat, az alig 50 ezer lakosú dél-olasz város, Trani bírósága ugyanis egyelőre nem adott helyt a hitelminősítők kérelmének, amely a pert a római vagy a milánói bíróságra kívánta áthelyezni.

A hitelminősítők nem alhatnak nyugodtan a per miatt, hiszen volt már rá példa, hogy értékelésik miatt fizetniük kellett: 2012-ben egy ausztrál bíróság kimondta, hogy az S&P félrevezette a befektetőket, amikor tripla A minősítést adott olyan derivatív termékekre, amelyek árfolyama később összeomlott. Idén pedig az amerikai igazságügyi minisztérium egyik keresete nyomán 1,4 milliárd dollárt kellett kifizetniük, mivel még akkor is tripla A kategóriás minősítést adtak jelzáloghiteleken alapuló termékek vizsgálatakor, amikor a válságot megelőzően a lakásárak már masszívan lefelé tartottak az Egyesült Államokban.