5700000000000 forintnyi kártérítést fizet a BP

000 Was8970683
2015.10.06. 20:18

A BP londoni központú olajvállalatnak sikerült peren kívül megállapodnia, 20,8 milliárd dolláros, vagyis a magyar GDP 20 százalékának megfelelő, 5,7 ezer milliárd forintnyi kártérítést fizet a Mexikói-öbölbeli platformján 2010-ben bekövetkezett olajömlés miatt, írta kedden a Washington Post.

Ez a legnagyobb olyan peren kívüli kártérítési megállapodás az Egyesült Államok történetében, amelyet egyetlen jogi személlyel kötöttek. Júliusban, amikor az alku még csak főbb részleteiben körvonalazódott, a BP 18,7 milliárd dollárra tette a költségeket, az amerikai kormány azonban azóta olyan partszakasz-helyreállítási költségeket is felszámolt, amelyeket az olajvállalat korábban nem vett figyelembe.

A hétfőn véglegesített egyezség értelmében:

  • a BP a természetes erőforrásokban okozott kárért 8,1 milliárd dollárt,
  • a víztisztasági törvény megsértéséért 5,5 milliárd dollárt és kamatokat,
  • az államok és helyi önkormányzatok kárpótlására pedig 5,9 milliárdot fog kifizetni.

A keretösszeg nem tartalmazza azt a 4 milliárd dollárt, amelynek kifizetésébe a BP az ellene irányuló büntető vádemelés ejtése fejében egyezett bele, valamint azokat a milliárdokat, amelyeket a cég kármentő munkálatokra fordított.

A megállapodás pontot tesz a BP ellen a 2010-es katasztrófa kapcsán indított legjelentősebb kártérítési per végére. Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tengeri olajömlése miatt a Mexikói-öböl partján fekvő öt állam, Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana és Texas, valamint a szövetségi kormány, továbbá 400, a katasztrófa által érintett helyi önkormányzati szerv indított kártérítési pert a BP ellen 2013-ban.

A BP által üzemeltetett Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformon 2010. április 22-én robbanás történt, majd tűz ütött ki, 11 munkás meghalt, az elsüllyedt platform helyén pedig csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Az olaj elérte a Mexikói-öböl partvidékét, súlyos károkat okozva több ágazatnak és az élővilágnak.

Egy tavalyi jelentés szerint négy évvel a katasztrófa után is legalább 3200 négyzetkilométernyi területen borította lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben. Az olajcégnek egy saját korábbi közlése szerint a katasztrófával kapcsolatos költségei már a kártérítés megfizetése nélkül is meghaladták a 42 milliárd dollárt. A BP négy hónapos vizsgálat után, 2010 őszén kiadott részletes jelentése szerint a katasztrófát „műszaki hibák összetett, egymással összefüggő sorozata”, valamint emberi és tervezési tényezők együtt okozták.