Banki tanácsadóként dolgozik tovább a bedőlt Széchenyi Bank 20 millióra bírságolt vezére

2015.10.07. 07:55

Hiába bírságolták meg Szakács Tibort, a bedőlt Széchenyi Bank vezérét, amiért a jogsértésekkel hozzájáulhatott a bank bedőléséhez, ma már tanácsokat ad Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó NHB Növekedési Hitel Banknak, írta a hvg.hu.

A Töröcskei István nevével fémjelzett, részben állami Széchenyi Bankot még 2014 decemberében zárta be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a betétesek és az állam sok milliárd forintot veszítettek a bank bukásával. Az MNB idén márciusban pedig ismeretlen tettesek ellen feljelentést is tett bűncselekmények elkövetésének gyanúját felvető események miatt.

A súlyos törvénysértések gyanúját felvető történetben az azóta MNB-be olvadt PSZÁF is elég furcsán viselkedett, és a kormány is súlyos visszaéléseket követhetett el, de az üggyel kapcsolatos kormányhatározatot titkosították, az átvilágítás dokumentumait pedig titkolják.

A napokban azonban Szakácsot 20 millió forintos büntetéssel sújtotta az MNB, a banknál elkövetett jogsértések miatt. A hvg.hu úgy tudja, Szakács ennek ellenére  a NHB Növekedési Hitel Banknál tanácsadó. A bank tulajdonosa a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft., amely pedig Szemerey Tamásé, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréé.

Jogilag ezzel amúgy elvileg nincsen baj, Szakács attól nincs eltiltva, hogy a pénzügyi szektorban dolgozzon, csak attól, hogy pénzintézetnél vezetői funkciót töltsön be. A tanácsadói poszt pedig nem minősül vezetői állásnak.