Hat bróker ellen indult eljárás a Libor-botrányban

2015.10.07. 08:14

Libor

A London Inter-Bank Offer Rate rövidítése, londoni bankok egymásnak felajánlott hitelkamatainak napi szintű, speciális átlagolása. Több időszakra, és devizára adják meg, naponta változik a piaci és jegybanki kamatváltozások hatására. Sok pénzintézet használja kölcsöneik árazásához.

Hat egykori bróker ellen indult bírósági eljárás kedden Londonban. Noel Cryant, Darrell Readet, Danny Wilkinsont, Colin Goodmant, James Gilmourt és Terry Farrt azzal vádolják, hogy részesei voltak a Libor-manipulációs botránynak. Ez az első eljárás, amely a Libor-ügyben brókercégek volt alkalmazottai ellen indult; az eddigi perekben banki kereskedőket vontak felelősségre.

A manipulációs hálózat főszervezője a 35 éves Tom Hayes banki kereskedő volt, a brókerek pedig állítólag együttműködtek vele. Hayest ugyanebben az ügyben augusztusban már 14 évi börtönbüntetésre ítélte. Hayes tagadta, hogy bűnös lenne, és fellebbezést nyújtott be.

Az azóta nemzetközivé duzzadt, hatalmas bírságokhoz vezető ügy 2012 nyarán robbant ki, amikor kiderült, hogy a Barclays és más nagybankok egyes kereskedői a globális pénzügyi válság előtt és alatt haszonszerzés céljából manipulálták a Libort.