Támadja a Stella Artois az Arany Ászokot

2015.10.07. 12:48

Épp zajlik a világ egyik legnagyobb felvásárlási sztorija, írja a Napi.hu. A világ legnagyobb sörgyártója, az Anhauser-Busch InBev megvenné a második legnagyobbat, a SABMillert. 

Az Anhauser-Busch-t (AB-t) olyan importmárkákról ismerhetjük, mint a Corona, a Budweiser, Stella Artois, Becks, Leffe, Hoegaarden vagy egy sereg kisebb helyi márkáról, mint a Skol vagy a Quilmes.

A SABMiller nálunk is jelen van, övék a Dreher, az Arany Ászok, a Kőbányai vagy épp a Kozel. De nagyon sok kisebb márkájuk van még, olyanok mint a Gambrinus, a Fosters, a Coor's, a Lech, a Pilsner vagy mondjuk a Topvar.

Az AB már a harmadik ajánlatot teszi a legnagyobb vetélytársára, miközben a SABMiller vezetősége úgy csinál, mint pár éve a Mol vezetése: eddig minden ajánlatot gondolkodás nélkül dobtak vissza, és gőzerővel igyekeznek meggyőzni a részvényeseiket, hogy kevés rosszabb dolog történhet velük, mint ha a kínált áron eladják a részvényeiket a vetélytársnak. 

Az új részletek

Az AB új ajánlatában részvényenként már 42,15 fontot kínálnak a SABMiller részvényekért, illetve a cég 41 százalékára készpénz és részvény kombinációt adnának. Ez utóbbi ugyan alacsonyabbra értékelné a társaságot, viszont az ezzel megcélzott nagy részvényesi csoport, az Altria és a Santo Domingo család számára adózási előnyöket rejt - hivatkozik a lap a Marketwatchra.

Az ajánlat összesen 68 milliárd fontra, azaz nagyjából 105 milliárd dollárra értékeli a cégcsoportot, a készpénzes ajánlat 44, a kombinált nagyjából 28 százalékos prémiumot jelenthetne a SABMiller utolsó záróárfolyamához képest. Ez, hozzászámítva a SABMiller mintegy 6,9 milliárdos nettó adósságállományát, 75 milliárd fontos cégértéket jelent. Az AB Inbev az ajánlattal egyidejűleg közölte, nem elégedettek azzal a hozzáállással, amit a SABMiller menedzsmentje tanúsított az előző két, 38, majd 40 fontos árfolyamon megtett ajánlat során, s sürgette a cég részvényeseit, bírják rá a társaságot, hogy fogadja el az ajánlatot - hivatkoznak a Financial Timesra.

Miközben a két cég menedzsmentje egymást szapulja, az elemzők és a részvényesek azon rágódhatnak, hogy tényleg ez lesz-e a legmagasabb ajánlat, vagy esetleg ki lehet-e csikarni még többet az Annhauser-Busch vezetéséből. 

Egyébként a hazai söröző társadalom mindebből valószínűleg keveset fog érzékelni, bármi is fog végül történni.