Ugyanazzal küzd az Iszlám Állam, mint Magyarország

2015.10.07. 16:55

Úgy tűnik, hogy nagyon aggasztja az Iszlám Államot a képzett munkaerő elvándorlása az elfoglalt területeikről, írja a Wall Street Journal.  Ezért most megpróbálják elijeszteni az orvosokat, tanárokat, és a többi képzettebb régiós lakost, hogy Európa felé meneküljenek. 

Indítottak ezért szeptember közepén egy újabb propagandahadjáratot, aminél videók és cikkek sorában azt ecsetelik, hogy Európát ellepik a drogosok, ateisták és nőbolondítók, nem érdemes ott gyereket  nevelni. Máshol arról meséltetnek embereket, hogy Európában a bizonság és jólét hazugság.

Máshol pedig azt magyarázzák, hogy nincs is menekültválság, az egész a nyugati média összeesküvése, hogy aláássák az Iszlám Államot. Olyan videót is csináltak, ahol az Európa felé menekülő emberek képsorai alá azt narrálják, hogy ők szír kormány területeiről menekülnek az Iszlám Államhoz.

Emellett online hirdetésekben próbálják elriasztani célzottan például a tanárokat, az orvosokat és az olajmérnököket (de még szakácsokat és a fitnessedzőket is) hogy Európa felé menjenek. 

"Nyilvánvalóan nagyon-nagyon aggódnak az Iszlám Államból elmenekülő emberek miatt" - mondta Aymenn al-Tamimi, az Iszlám Állam egyik szakértője, a philadelphiai Middle East Forum tanácsadócég tagja. 

Az Iszlám Állam tulajdonképpeni szír fővárosában és egészségügyi központjában, Rakkában ultimátumot intéztek májusban az orvosokhoz, ápolókhoz és gyógyszerészekhez és más egészségügyi dolgozókhoz, hogy amelyikük  30 napnál többre lelép, annak elkobozzák a házát.

Moszulban, a terrorszervezet iraki központjában utasították az imámokat, hogy tartsanak minden pénteken kivándorlásellenes prédikációt a szokásos imádság után. Emellett létrehoztak egy irodát, ami kizárólag a körnéykbeli orvosokat követi, nehogy elszökjenek. Irakban mindenkire büntetés vár, aki megszökik az Iszlám Állam területeiről, de az orvosokat úgy kezelik, mint a szökött katonákat, és azonnal kivégzik őket, ha nem sikerül a menekülésük. Ha egy orvos egy napnál többet hiányzik ott, fegyveresek keresik fel a családját, érdeklődni.

Alapjáraton az Iszlám Államnak érdekében állna a kevésbé elkötelezett lakosok elzavarása. Hiszen így, ha mondjuk az iraki kormány vissza is foglal területeket, ott már csak keményvonalasabb fanatikusokat találna, ami megnehezítené folyton az előrenyomulásukat, véli Harleen Gambhir egy megszólaltatott washingtoni terrorellenes szakértő. 

Ezért is látszik, hogy mennyire aggaszthatja az Iszlám Állam vezetőit a mostani nagy kivándorláshullám, ha ilyen erős lépéseket tesznek ellene. A kalifátus terveit ugyanis egyre inkább alááshatja, ha nem tudnak működő államot fenntartani, és akadozik és silány a tanítás, vagy az orvosoknak kell gyakorlatilag pihenés nélkül dolgozniuk, mert olyan sokan szöktek el.