Heti Válasz: Kuncze Gábor az OTP-birodalomtól kap fizetést

2015.10.08. 07:03 Módosítva: 2015.10.08. 12:20
A lap szerint aligha lehet másról szó, mint a politikusi tevékenysége utólagos honorálásáról. Kuncze azt mondja, egyrészt a foglalkoztatásáról szóló hír igaz, másrészt a többi meg hülyeség.

Csányi Sándor OTP-elnök-vezérigazgató előszeretettel támogat minisztereket, kormányfőjelölteket, nem hagyja őket „elkallódni″, erre pedig Kuncze Gábor sorsa is jó példa, írja a csütörtöki Heti Válasz. A kormánypárti hetilap állítása szerint

Kuncze megélhetése részben abból származik, hogy 2011 óta felügyelőbizottsági tag az OTP bolgár leányvállalataként jegyzett DSK Bankban.

A cikk szerint ezzel a „dicsőséggel" sem Bulgária, sem az OTP, sem Kuncze nem hozakodott eddig elő, így a Heti Válasz szerint

aligha lehet másról szó, mint a politikusi tevékenysége utólagos honorálásáról.

Kuncze: A hír igaz, a többi hülyeség

A cikkből ugyanakkor nem derül ki, hogy az érintetteket is megkeresték volna, sem Kuncze, sem az OTP nem szólalnak meg és reagálnak az állításokra. Úgyhogy megkerestük őket mi. Kuncze Gábor az Index kérdésére a következőket mondta:

Egyrészt a hír igaz, másrészt a többi része meg hülyeség. Visszavonultam a politikától, miért kellene a Heti Válasznál mindig bejelentenem, hol dolgozom? A felügyelőbizottság tagja vagyok, ebben a minőségemben ténykedem, rendszeresen részt veszek a felügyelőbizottság ülésein.

Az OTP Bank válaszában pedig arról írt, saját és leánybankjainak transzparens működéséhez hozzátartozik, hogy az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagságokról tájékoztatja a nyilvánosságot, ami jogszabályi kötelezettség is. Ahogy írják, a DSK Bank nyitóoldaláról például mindössze két kattintással érhető el a felügyelőbizottság összetétele:

Helyesen szerepel a cikkben, hogy Kuncze Gábor úr a DSK Bank felügyelő bizottságának tagja. A testületi tagság okára, okaira vonatkozó spekuláció a cikk szerzőjének véleménye, a valósághoz nincs köze.

Suchman, Medgyessy, Kóka

A Heti Válasz azt is felidézi, hogy 2002-ben Csányi Sándor ausztriai síelésen vett részt Medgyessy Péterrel, Kuncze Gáborral és az akkori kormány más meghatározó figuráival. Kunczén kívül többek közt más baloldali politikusok OTP-közeli „utófoglalkoztatásáról" is ír a lap:

  • Suchman Tamás szocialista politikus, volt MSZP-s miniszter felügyelőbizottsági tag a Merkantil Banknál és az OTP Életjáradék Zrt.-nél, mindkét helyen havi 300 ezret keres és egyéb juttatásokat is kap.
  • Medgyessy Péter 2006-tól a Mol-csoporttól kap fizetést, jelenleg a Mol Petrolkémia Zrt. fb-tagja.
  • Kóka Jánosról megemlítik, hogy az általa vezetett Cellum-csoport részben az állami Eximbank tőkebefektetési alapjainak, részben az OTP-nek a tulajdonában van.

Ezen kívül Bajnai Gordontól Oszkó Péteren át László Csabáig a cikk még végigveszi, hol helyezkedett el több egykori szocialista-liberális politikus, de a sor alighanem még folytatható lenne: kimaradt például Benedek Fülöp, a Gyurcsány-kormány - hivatali visszaélés miatt jogerősen elítélt - volt agrárállamtikára, aki 2010 óta az OTP agrárágazati ügyvezető igazgatója.