Undorító zöldségtisztítókat zárt be a Nébih

2015.10.08. 10:53 Módosítva: 2015.10.08. 11:02

Azonnali hatállyal felfüggesztette két zöldségtisztító-üzem működését a Nébih, miután a helyben tartott ellenőrzés során súlyos hiányosságokra bukkantak. Az eljárás során 11 tonna alapanyagot semmisített meg a hatóság, és a cégek több százezer forintos büntetésre is számíthatnak. 

Zöldségtisztítók működését kellett felfüggeszteni

A most bezárt két üzem ugyanazon a budapesti telephelyen működött, és tisztított, darabolt, konyhakész zöldség előállításával foglalkoztak. Az ellenőrzés során kiderült, hogy élelmiszer előállításhoz alkalmatlan körülmények között dolgozták fel az alapanyagokat, eredetüket nem tudták igazolni, és a gyártás során sem teljesültek a nyomonkövethetőség alapjai.

Az üzemek elhanyagoltak és koszosak voltak, a kézmosók mind két helyen használhatatlanok. Az alapanyagot nem különítették el sem a készárutól, sem a gyártás során keletkezett hulladéktól. Az egyik üzemben a dolgozók egészségügyi alkalmasságát sem dokumentálták. A Nébih összesen 39 tételt, több mint 11 tonna helyszínen talált alapanyagot semmisített meg.

Az üzemek működését a hiányosságok pótlásáig és az alapos takarításig felfüggesztették, mindkét cég több százezres büntetést kap majd.