Ma épp Genfben magyarázkodhatunk Paks2 titkosítása miatt

2015.10.09. 11:21

Az Energiaklub és a Greenpeace az Aarhusi Egyezmény Jogkövetési Bizottságához fordult, mivel szerintük a kormány a közérdekű információk döntő részét eltitkolta a nyilvánosság elől Paks 2 kapcsán. 

A paksi bővítéshez kapcsolódó információkéréseket a legtöbbször visszautasították, a kért adatokat is sokszor több éves késéssel adták át, és általában peres úton kellett kikényszeríteni azokat. A két szervezet kifogásolta azt is, hogy a magyar polgárokat semmilyen formában nem vonták be a döntéshozatali folyamatba. 

A bizottság ma ezt vitatja meg Genfben, aztán majd hoz egy állásfoglalást. Ez az Aarhusi Egyezmény Jogkövetési Bizottsága az ENSZ égisze alatt működik, tanácsadó jelleggel. 

A kérdéses egyezményben pedig Magyarország is vállalta, hogy a környezeti ügyekben leegyszerűsítve megfogalmazva: az érintetteket biztosítja az információhoz való hozzáférését, a döntéshozatalban történő részvételét és a jogorvoslathoz való jogait.

Az Energiaklub korábban az uniós versenyhivatalhoz is fordult már, mert az új erőmű állami támogatás nélkül veszteséggel fog működni, ha pedig az állami támogatásokkal lesz csak olcsóbb az ott termelt áram, akkor az tiltott állami támogatás lesz. Ami versenytorzító.