Jövőre 45 milliárddal több jut egészségügyre

2015.10.12. 08:53 Módosítva: 2015.10.12. 08:53

A büdzsé, amiből az egészségügyi intézmények működését biztosítják, 2010 óta majdnem 30 százalékkal, csaknem 225 milliárd forinttal emelkedett, miközben a kumulált infláció mindössze 13 százalék körül alakult - írja a Magyar Idők.

Az idei forrásokhoz képest 45 milliárd forinttal jut több jövőre az egészségügyre – közölte a költségvetésért felelős államtitkár a Figyelő Medicina konferenciáján.

Az államtitkár a kórházadósságokra is kitért. Párhuzamot vonva az önkormányzatok konszolidációjával közölte, hogy ahhoz hasonlóan kellene eljárni a jövőben az egészségügyben felhalmozódó tartozások rendezésében.

Az önkormányzatok adósságrendezése együtt járt a struktúra, a finanszírozási rendszer átalakításával (erős központosítással), és a későbbi eladósodást megakadályozó komoly jogszabályi változtatásokkal is.

Banai Péter Benő az egészségügy égető problémájának nevezte a humánerőforrás-krízist, de úgy fogalmazott: bármilyen jól is teljesítsen a magyar gazdaság, nem fog tudni nyugat-európai béreket adni, ezért bár fontos a béremelés, a béren kívüli egyéb juttatásoknak is fontos szerepük kell hogy legyen.