Már Kína se vár akkora növekedést

2015.10.12. 12:02

Szakértői vélemények szerint Kína 6,5 százalékra csökkentheti GDP-növekedési célját az elkövetkező öt évre. Az Economic Information Daily kínai gazdasági napilap által megkérdezett szakértők szerint nem zárható ki, hogy a kormány a gazdaságra ható fékező erők miatt 6,5 százalékra csökkenti GDP-növekedési célját a 2016–2020-as periódusra a jelenlegi 7 százalékról. A lap felmérése szerint a szakértők úgy látják, hogy ettől a kínai reformok is felgyorsulhatnak, írja az MTI.

A Napi.hu cikke szerint ennek ellenére optimista hangulatban kezdődött a hét a kínai tőzsdéken, miután a hétvégén a kínai állami média tudósítása szerint a jegybank helyettes vezetője úgy nyilatkozott, hogy lassacskán már összeszedheti magát a tőzsde. A Sanghaj Composite Index 3,3 százalékkal 3287 pontra emelkedett, ez a legmagasabb érték augusztus 24-e óta.

A kínai jegybank a hétvégén bejelentette, hogy kiterjeszti kísérleti hitelprogramját, amely keretében magas minőségi hiteleszközök ellenében nyújt extra likviditást az ország bankjainak. A Bank of America elemzői szerint a jó hangulatot fűtötte az is, hogy még októberben elfogadhatják Kínában a 13. ötéves tervet, amelyben további gazdaságélénkítő lépésekről várnak részleteket.

A kínai problémákról itt írtunk részletesebben.