2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

GVH: Megveheti a Veolia a battai erőmüvet

2015.10.14. 10:04

Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy a Veolia Energia Magyarország Zrt. (korábbi nevén Dalkia Energia Zrt.) vegye át a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.-től a százhalombattai fűtőművet. Ezzel az egyik legfontosabb akadály hárult el a két fél között július elején aláírt, a Duna menti városban üzemelő fűtőművet működtető Dunai Hőtermelő Kft. megvételéről szóló megállapodás megvalósulása elől.

A szerződés értelmében a Dunai Hőtermelő Kft. százszázalékos tulajdonrésze a Veolia Energia Magyarországhoz kerül. Így a Veolia újabb városban kapcsolódhat be a távhőszolgáltatáshoz szükséges hőenergia előállításába.

Az alig több mint egy éve átadott, 25,2 MW névleges teljesítményű, korszerű fűtőmű összesen 4200 lakás hőenergia-szükségletét termeli meg a településen, ám az üzlet a lakossági távhőszolgáltatást csak közvetve érinti. Ugyanis ezért a szolgáltatásért a helyi, városi távhőszolgáltató társaság felel, ami a közvetlenül a százhalombattai fűtőművet működtető Dunai Hőtermelő Kft.-től veszi meg a szükségek hőmennyiséget.

Így a fogyasztók a fűtőmű tulajdonosváltásából semmit sem érzékelnek; mindez a távfűtés napi működését nem befolyásolja.

Ugyanakkor a városi távhőszolgáltató társaság a Dunai Hőtermelő Kft. kapacitásainak csak egy részét kötötte le a százhalombattai lakosság hőellátásának érdekében, így a maradék kapacitásból el lehet adni ipari fogyasztóknak is. A százhalombattai fűtőmű megvételét ugyanakkor még a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak is jóvá kell hagynia.