Megkezdődött a vesztegetéssel vádolt magyar attasé pere

2015.10.14. 13:20

Megkezdődött a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet egykori vezetője és két vállalkozó ellen indított per szerdán a Kecskeméti Járásbíróságon, a vád szerint a vezető kenőpénzért, értéken alul adta el a takarékszövetkezeti követelést.

A másodrendű vádlott, K. Szilárd – aki Magyarország moszkvai nagykövetségének korábbi mezőgazdasági attaséja – érdekeltségébe tartozó cég 2010-ben 500 millió forint kölcsönt vett fel egy takarékszövetkezettől. A kölcsön biztosítékai a cég tulajdonában álló ingatlanok, illetve nagy értékű, főként borászati ingóságok és borkészlet voltak, összesen 1,2 milliárd forint értékben.

A kölcsönt azonban nem törlesztették rendesen, 2012 nyarára tartozásuk már 600 millió forint volt. Ekkor a takarék a követelést, a fedezetekkel együtt az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetre engedményezte. Erről értesült K. Szilárd, aki tudott arról, hogy egy nyíregyházi vállalkozó ismerőse, Sz. Gyula elsőrendű vádlott és a követelést megszerző pénzintézet vezetője, G. Imre harmadrendű vádlott jól ismerik egymást.

Ezért K. Szilárd 2013 nyarán ismerőse közbenjárását kérte, hogy a takarékszövetkezet a fenti követelését áron alul adja el a saját, vagy az Sz. Gyula érdekeltségébe tartozó cégnek.

Ennek érdekében ismerőse és a pénzintézet vezetője több alkalommal tárgyalt. 2013. augusztus 28-án meg is állapodtak abban, hogy a takarékszövetkezet követelését Sz. Gyula egyik közeli ismerősének cége vásárolja meg 335 ezer euróért. Ezen túlmenően Sz. Gyula további 135 ezer euró kenőpénzt ígért a pénzintézeti vezetőnek, hogy ne vasalják be rajtuk a tartozást. A pénzt a takarék vezetője elfogadta.

A felajánlott 135 ezer eurót készpénzben K. Szilárd utasítása szerint egy hozzátartozója adta át egy benzinkútnál a nyíregyházi vállalkozónak, aki azt 2013. szeptember 4-én továbbadta G. Imrének. A járási ügyészség a két vállalkozót minősített vesztegetéssel, a pénzintézeti vezetőt pedig minősített vesztegetés elfogadásával vádolja. Magyarország moszkvai nagykövetségének korábbi mezőgazdasági attaséját és Sz. Gyula nyíregyházi vállalkozót, a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga egykori alelnökét.

Az elsőrendű vádlott megtagadta a vallomást, annyit mondott, hogy nem követte el a bűncselekményt. Sz. Gyulát 2015. január 12-én gyanúsítottként hallgatták ki. Vallomásában elmondta, hogy ismerte Tarsoly Csabát, aki 2008-ban Moszkvában, a Bajnokok Ligája döntőjén mutatta be Kiss Szilárdnak.

Szintén Tarsoly révén ismerte meg G. Imrét 2012-ben, akkor, amikor a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet csődbe ment. A nyomozati vallomásában Sz. Gyula indítványozta Tarsoly Csaba, a Quaestor cégcsoport vezetőjének a tanúkihallgatását.

Az attasé K. Szilárdot egyébként január 15-én tartóztatták le. (Sorozatunkat ügyeiről  ittitt, és itt olvashatja.) A Fazekas Sándor vezette Földművelésügyi Minisztérium korábban miniszteri biztosnak is nevezte őt, a tárcavezető később tagadta a kinevezést.