Vádat emelnek a milliárdos kárt okozó bűnszervezettel szemben

2015.10.15. 15:30

Vádemeléssel zárult a nyomozás az eddigi egyik legsúlyosabb felderített gazdasági bűncselekmény ügyében - derült ki a NAV csütörtöki sajtótájékoztatóján. A NAV és a Rendőrség nagyszabású közös akciója során egy több ezer embert megkárosító, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó országos bűnszervezetet leplezett le 2013 szeptemberében, a kacifántos ügy nyomozása közel két éve tartott. 

A szervezet a gyanú szerint a hazai feketegazdaság egyik jelentős szereplője lehetett, mintegy félezer cég ment át az irányítók kezén. Jellemzően olyan, sok alkalmazottat igénylő területeken dolgoztak, mint az őrzés-védés, a takarítás, vagy a szállítmányozás. Mindeközben több ezer dolgozót alkalmaztak feketén, nem fizettek utánuk járulékot, bevételeiket pedig fiktív számlákkal ellensúlyozták. 

A többek között pénzmosással és költségvetési csalással milliárdos kárt okozó szervezet vezetőit és tagjait elfogták, a számláikat zárolták, a gyanúsítottak vagyonát lefoglalták. A fenti pontokon kívül a tettesek ellen adócsalás, köz- és magánokirat-hamisítás, illetve bűnpártolás miatt is vádat emelnek. Az ügy horderejét illusztrálja, hogy a nyomozás során 182 gyanúsítottat és 2057 tanút hallgattak ki, az ügyben 121 érintett céget találtak, és nagyjából 500 ezer oldalnyi nyomozati anyag keletkezett.

Az okozott kár értékét ötmilliárd forintra teszik a hatóságok, ebből hárommilliárd jött vissza a lefoglalásoknak és az önkéntes megtérítéseknek köszönhetően. Többek között lefoglaltak egy 10 millió forint értékű repülőgépet és egy 30 millióra becsült esküvő ruha-kollekciót, 20 érintet cég pedig önkéntesen megtérített 325 millió forintot.