6 milliárddal támogatja a kormány az Audit

GettyImages-490416066
2015.10.19. 12:33

A kormány 6 milliárd forinttal támogatja az Audi győri motorgyárának újabb 32 milliárd forintos fejlesztését - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten a szerződés aláírásán. Szijjártó szerint az Audi motorgyárának fejlesztése azt eredményezi, hogy minden eddiginél környezetkímélőbb és alacsonyabb fogyasztású motorokat gyártanak, a beruházással 380 új munkahely jön létre a győri motorgyárban.

Szijjártó Péter elmondta, hogy 

  • a magyar autóipar évek óta tartó kirobbanó formája bizonyítja, Magyarország 2010 óta helyes stratégiát folytat azért, hogy az országot Európa termelési központjává tegye. A miniszter szerint a járműipar beruházási döntéseinek és teljesítményének fontos szerepe volt abban, hogy a magyar gazdaság 2014-ben tartós növekedési pályára tudott állni.
  • a magyar autóipari beruházások nemcsak azért fontosak, mert munkahelyeket teremtenek, hanem azért is, mert magas színvonalú termékeket állítanak elő, hozzájárulnak a magyar gazdaság exportteljesítményéhez, a versenyképesség fenntartásához szükséges magas színvonalú szakemberképzéshez, illetve beszállítási lehetőséget adnak a magyar kis- és középvállalkozásoknak (ilyesmikről itt írtunk nemrég bővebben).
  • helyes, hogy a magyar gazdaság ilyen mértékben alapoz az autóiparra, de hangsúlyozta, hogy az autóipari fejlesztések mellett a beruházások ösztönzésével más területeket is fejleszteni kell.
  • a Volkswagen-csoport vezetője levélben tájékoztatta a dízelbotránnyal kapcsolatban. Kijelentette: a VW-csoport bírja Magyarország támogatását, és a magyar kormány továbbra is a lehető leghatékonyabb együttműködésre törekszik a VW-csoport magyarországi zászlóshajójával, az Audival.