Mégis megússzák a sarcot a kiskermultik?

2015.10.19. 10:50

Miközben a kormány az Európai Bíróságon azt próbálja elérni, hogy beszedhesse az Európai Bizottság által korábban felfüggesztett, külföldi cégekkel szemben diszkriminatív élelmiszer-felügyeleti díjat, a Népszabadság értesülése szerint olyan szabályozás készül, ami minden piaci szereplő számára egyenlő mértékű lesz, és megfelel az uniós előírásoknak is.

A felfüggesztett élelmiszerlánc-felügyeleti díj progresszív adó lett volna, tehát a nagyobb piaci szereplőknek arányaiban többet kellet volna fizetniük.    Brüsszel azért függesztette fel a díjat, mert nem tartották indokoltnak, hogy egy adó ilyen módon diszkrimináljon egyes piaci szereplőket.

A lap forrásai szerint azért készül új szabályozás itthon, mert a luxemburgi pereskedés még bőven elhúzódhat, miközben a bevételekre szüksége van a kormánynak, hiszen a felfüggesztés után a korábban remélt 30 milliárd forintos bevételből semennyi sem érkezett be.

Ebből a pénzből 8,9 milliárd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 13 milliárdos költségvetésébe ment volna, de a felfüggesztés miatt a hivatal rendes működése is veszélybe került, ezért van lépéskényszerben a kormány. 

A kormány a dohányipari vállalkozások adójának felfüggesztését megtámadta Luxemburgban.