Brüsszelben tüntetnének a magyar méhészek

2015.10.21. 11:32

A kínai mézhamisítványok ellen tüntetnék magyar méhészek Brüsszelben. Azt kérik, hogy Kínából importált mézeket szélesebb laboratóriumi vizsgálatnak kelljen alávetni nézzenek meg, írja az MTI. 

A tüntetést szervező Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület szerint a Kínából az EU országaiba irányuló olcsó méz nagyobb hányada ipari hamisítvány. Ami nem veszélyes a fogyasztókra, csak az uniós termelők versenypozícióit rontja erősen.

Azt is elmondták, hogy a labortechnika fejlődésével  lehetőség van már a méz összetevőinek pontosabb kimutatására, ezért szerintük a szabályozási változtatás is indokolt lenne. emellett szeretnék, ha az a Kínából importált mézeken kötelező lenne az eredetmegjelölés.

Kínából érkezik az EU-ba az összes importméz fele, nagyjából 70 ezer tonna évente. Magyarországról leginkább szintén az EU-ba adnak el mézet, évente 15-20 ezer tonnát az MTI szerint. 20 ezer tonna egyébként nagyjából a teljes tavalyi méztermelésünk, írja az Agrárszektor.hu.

Közben a Magyar méhészek itthon is tüntetnének, írja a lap. Mészáros János, a kaposvári Zselici méhész egyesület elnöke és a megmozdulás egyik szervezője szerint egyes cégek nagy mennyiségű távol-keleti mézhez magyar akácmézet akarnak keverni. Ez így jóval olcsóbb lenne, mint a teljesen magyar méz.