Máris befenyítette az S&P Lengyelországot

2015.10.26. 17:04 Módosítva: 2015.10.26. 17:05

Romolhat Lengyelország államadós-osztályzati kilátása, ha a választások nyomán kialakuló új kormány visszafordítja az eddigi költségvetési és makrogazdasági reformokat - közölte hétfői állásfoglalásában a Standard & Poor's.

Így látják most

A nemzetközi hitelminősítő a hosszú és rövid lejáratú lengyel szuverén devizaadósságra A mínusz/A-2, a hazai valutában kibocsátott államadósságra A/A-1 besorolást tart érvényben, egyaránt felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással.

A Standard & Poor's hétfői londoni értékelése szerint a pozitív osztályzati kilátás tükrözi a lengyel gazdasági növekedés egyre szélesebb megalapozottságát, valamint a javuló költségvetési és külső fizetési mérőszámokat.

Az S&P közölte ugyanakkor, hogy pozitívról stabilra veheti vissza a kilátást, ha visszalépést tapasztal a költségvetési konszolidációban, a makrogazdasági irányításban vagy a monetáris politikában.

Jöhet a lazítás?

Londoni pénzügyi elemzők egyöntetű hétfői előrejelzései szerint a Jog és Igazságosság (PiS) választási győzelme után alakuló új lengyel kormány is fenntartja a költségvetési fegyelmet, de

  1. a párt egyes szociális ígéretei igen sokba kerülhetnek,
  2. a monetáris politika pedig várhatóan jóval enyhébb alapállásra vált.

Paul Fage, a TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza szerint, ha a PiS alakít kormányt, annak "nagyon közvetlen" hatása lehet a lengyel jegybank monetáris politikájára. A monetáris tanács nyolc tagjának megbízatása jár le ugyanis januárban és februárban, és az új tagok kijelölésére hivatott hatalmi ágak mindegyikében a PiS van domináns helyzetben. Mivel a párt már jelezte szándékát a növekedés ösztönzésére, az új monetáris testület várhatóan enyhítésre hajló lesz.