Nagyon megy a legális pénzmosás

2015.10.26. 07:34

A szokásosnál többen kezdték el tisztára mosni a pénzüket az idei harmadik negyedévben, miután lazultak a Stabilitási Megtakarítási Számlára (SMSZ) vonatkozó adószabályok. Az eredetileg a külföldön tartott magyar likvid vagyonok hazacsábítására létrehozott konstrukciót július és október között 169-en választották, és összesen 11,2 milliárd forintnyi pénzt helyeztek el a számlákon. Az SMSZ történetének ez volt a második legerősebb negyedéve, eddig egyedül 2014 második negyedévében történt több számlanyitás, és volt nagyobb a befizetett összeg.

"Egészen biztosan az adókedvezmény nyár eleji sebtében történt megváltoztatása volt az oka a fellendülésnek” – mondja Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak.

Július óta ugyanis az SMSZ-ekre befizetett pénzt egy éven belül 20, egy éven túl pedig 10 százalékos adóteher mellett lehet kivenni, ez a lehetőség egy évig, 2016 júniusának végéig él.

Ezután a korábbi szabályok szerint adózik majd az SMSZ, vagyis az első három évben még a személyi jövedelemadó (szja) dupláját, vagyis jelenleg 32 százalékot vonnak le a pénzből, ha valaki ki akarja venni.

Ezután évről évre csökken az adóteher, a negyedik évben a személyi jövedelemadónak megfelelő kulccsal (jelenleg 16, jövőre 15 százalékos), az ötödikben az szja-kulcs feléve adózik az SMSZ, ezt követően pedig adómentesen felvehető a megtakarítás. Azok viszont, akik ebben az egyéves kedvezményes adózású időszakban teszik be a pénzüket a számlára, aligha várnak éveket, valószínűleg egy év múlva 10 százalékos adóteher mellett ki is veszik – az immár tiszta eredetűnek számító – megtakarítást.

SMSZ-t legkevesebb 5 millió forinttal lehet nyitni, és állampapírokat kell tartani a számlán. A 2014 elején indított programban az idén októberig csupán 984 számlát nyitottak, a befizetések pedig 62 milliárd forintnál járnak. A kormány eredetileg valószínűleg nagyobb sikerre számított, ezért lazított idén nyáron az adózáson.

Egyébként a jelenlegi feltételekkel nagyon megéri az SMSZ. Az adóteher lényegesen alacsonyabb a 27 százalékos áfánál, a munkát terhelő közterhekhez képest még nagyobb az előnye. Olyan nagy, hogy akár a jelenleg még becsületesen adózókat is arra késztetheti, hogy kerüljék el a közteherfizetést, hiszen egy év után minimális adózással is adóamnesztiát kaphatnak.