Az ingatlanpiac azért nem mindenhol fenékig tejfel

2015.10.28. 12:56

Az utóbbi hónapok ingatlanpiaccal kapcsolatos hírei rendre a fellendülésről szóltak. Arról már kevesebb szó esik, hogy milyen egyenlőtlenségek jellemzik a területet. A Portfolio összeszedte, hol vannak és milyen típusúak a legnépszerűbb lakások, és azok, amelyeket továbbra is szinte lehetetlen eladni.

Az ország legnépszerűbb pontja nyilván továbbra is a főváros, a legtöbben (60 százalék) Budapestet megjelölve nézelődnek lakás után az Otthontérkép statisztikái szerint. Utána következik jócskán lemaradva Pest megye 14,5 százalékkal. A többi megye a fasorban sincs, még a rangsorban harmadik Veszprém megyében is csak a lakásvásárlók 3,6 százaléka keresgél. 

Városokat nézve Budapesten kívül a legnépszerűbb városok sorrendben Pécs, Budaörs és Debrecen. Az első tízben ott van még Szeged, Dunakeszi, Szentendre és Érd is. Az utóbbi három és Budaörs olyan közel található a fővároshoz, hogy az itt keresgélők többsége valószínűleg valójában Budapestre jár dolgozni, csak az agglomerációban néz lakást. A 10 legkeresettebb fővároson kívüli város összesen a piac 19,5 százalékát fedi le. 

Budapesten belül sem kiegyensúlyozottak az arányok, nagy különbségek vannak az egyes kerületek között. Az Otthontérkép alapján jelenleg a XI. kerület a legkeresettebb 10 százalék feletti értékkel, és a XXIII. a legkevésbé népszerű, itt a keresők kevesebb mint 1 százaléka venne lakást. Előkelő helyen szerepel a VI., VII. és VIII. kerület is, de az V. már hátrébb csúszott a listán, ebből látható, hogy bár az emberek szeretik a belvárost, a magasabb árak sokukat elriasztják.

A lakások között a legnépszerűbbek az 50-75 négyzetméteres, illetve a 12 és 20 millió forint közötti értékűek. A vásárlóknak nagyon fontos a lakás jó állapota, legtöbben az újépítésű vagy újszerű lakásokat keresik, ezekből azonban hiány van. A közepes állapotú lakások már jóval kevésbé népszerűek, a felújítandó kategória pedig a lista legvégén kullog: a keresési statisztika alapján csak 3,9 százalékot érdeklik az ilyen ingatlanok.