Csökkent a munkanélküliség, de egyre több a közmunkás

2015.10.28. 10:31 Módosítva: 2015.10.28. 12:15

Az idei harmadik negyedévben 6,4 százalékos lett Magyarországon a munkanélküliség, ami  1 százalékpontos csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, derül ki a KSH legújabb adataiból. Ez azt jelenti, hogy a nyilvántartás szerint jelenleg 239 ezer munkanélküli van az országban, 39 ezerrel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Ezzel párhuzamosan 116 ezerrel többen dolgoznak, mint 2014 ugyanezen időszakában, jelenleg a KSH szerint hazánkban 4 millió 265 ezer foglalkoztatott van. 

A munkanélküliségi ráta minden aktív korú korcsoportban mérséklődött, a leginkább a 15-24 évesek esetében, akiknél 4,9 százalékpontot esett vissza. Ettől még mindig ez a csoport adja a munkanélküliek egyötödét, a mostani javulás ellenére 16,7 százalékuknak nincs munkája. Érdekes, hogy a statisztikában mutatkozó javulás ellenére a K&H egy friss felmérése szerint a pályakezdő fiatalok borúsan látják a jövőjüket és lehetőségeiket. A bank közleménye szerint a végzett fiatalok között nő azok aránya, akik elégedetlenek jelenlegi helyzetükkel és nem is remélik, hogy a közeljövőben jobbra fordulhat a sorsuk. A kutatás szerint többen lettek köztük a legalább egy éve állást keresők is.

A statisztika általános javulásában az is benne van, hogy egyre több munkanélkülit szív fel a közfoglalkoztatás, írja a Portfolio, vagyis a mostanában elhelyezkedett emberek kimutatható része továbbra sem a piacról él meg. Ha a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak számát összeadjuk, akkor nem igazán érzékelhető a javulás 2014-hez képest, csak 0,3 százalékpontos csökkenésről beszélhetünk, mivel idén a kevesebb munkanélküli mellé több közmunkás társul. 

A közmunkások aránya folyamatosan növekszik a foglalkoztatottak táborán belül, tavaly a harmadik negyedében a dolgozók 4,2 százalékát tették ki, idén viszont már 5,3 százaléknyian vannak.