Paksi pénzből rezsicsökkentés? Megszólalt a Miniszterelnökség

2015.10.28. 08:15

Kedden írtunk arról, hogy egy a birtokunkba került miniszterelnökségi anyag szerint felfüggesztenék a paksi atomerőmű évi 20 milliárd körüli befizetéseit a nukleáris alapba, és az így felszabaduló pénzt inkább rezsicsökkentésre fordítanák 2017-ben.

A Miniszterelnökségtől megkérdeztük, hogy elismerik-e, hogy szerepel a tervek között a nukleáris alap paksi befizetéseinek leállítása, számolnak-e negatív következményekkel, tervezik-e, hogy esetleg a költségvetés terhére tartják szinten az áram fogyasztói árát.

És megkérdeztük azt is, hogy indokoltnak tartották-e Paks befizetéseinek eddigi mértékét. (A pénzt ugye arra gyűjtik már 1998 óta, hogy legyen majd miből leszerelni az erőművet, kezelni a nukleáris hulladékot, év végén 243 milliárd forint volt az alapban.)

Megjött a "válasz" a Miniszterelnökségtől, változtatás nélkül közöljük:

"A Kormány köztudottan stratégiai ügyként kezeli az energiaárak és közműszolgáltatási díjak alacsonyan tartását és az olcsó energiához való minél szélesebb körű hozzáférés biztosítását. Az ennek elérését célzó elképzelések és szakmai egyeztetések a nemzeti közműszolgáltatási rendszer továbbfejlesztésének és az állami energetikai képességek összehangolásának ügyét egyaránt érintik.

Hangsúlyozni kell, hogy az Ön által is ismert vitaanyag egy olyan koncepciót vázol fel, ahol nem az egyes állami szervezeteknél megtermelt nyereség realizálása az elsődleges cél, hanem a rendszerszinten képződő megtakarítások egyenletes szétosztása és közvetlen továbbadása azon fogyasztók számára, akiket az állam kiszolgál.

Egy olyan egyensúlyi modellről folynak a szakmai konzultációk, ahol az állami energetikai érdekeltségek megbízható módon, de nonprofit jelleggel vagy minimális nyereséggel működnek, miközben az elért szinergikus hatások és pénzügyi megtakarítások a szolgáltatások fejlesztéséhez és a rezsicsökkentés folytatásához biztosítanak fedezetet. Ahhoz a rezsicsökkentéshez, amely egyszerre jár jelentős társadalompolitikai és szerteágazó, kézzelfogható gazdasági előnyökkel, és Magyarország fejlődését szolgálják."