Brüsszelben is tüntetnek a méhészek

2015.10.30. 15:01

Nemzetközi tüntetést tartottak magyar és más nemzetiségű méhészek pénteken Brüsszelben a Kínából az EU-ba irányuló mézimport szabályozásának szigorítására, írja az MTI.

Az Európai Bizottság székházánál délelőtt hozzávetőleg 100-an gyűltek össze, köztük horvátországi, romániai és szlovákiai méhészek, akik transzparenseket a magasba emelve fejezték ki a méhész társadalom követelését: gátat kell szabni a hamisított kínai méz behozatalának - mondta Takács Ferenc, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagja, a tüntetés egyik magyar résztvevője az MTI-nek telefonon a helyszínről.

Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy

a Kínából az EU országaiba irányuló olcsó méz nagyobb hányada ipari hamisítvány,

amely a fogyasztók megtévesztésével rontja a jó minőségű, az egészség megőrzésére valóban kedvező hatású természetes méz előállítóinak piaci pozícióit és veszélyezteti a méhészek megélhetését. Ezért fogalmaztak meg és adtak át az Európai Bizottság képviselőjének egy petíciót a tiltakozók - mondta a kaposvári méhész.

Vizsgálatot akarnak

A francia, német és görög méhészegyesületek képviselői egyetértő kézjegyével is ellátott petícióban egyebek mellett követelik a kínai import méz mintáinak azonnali, minden összetevőre kiterjedő EU-s laboratóriumi vizsgálatát. A jelenlegi gyakorlat szerint ugyanis - a szervező fogalmazása szerint - a kötelező laborvizsgálatok csupán a minták néhány paraméterére terjednek ki, a szélesebb körű elemzéseknél a hamis tételek már lelepleződnének.

A dokumentumba foglalt követelések között szerepel az import mézre vonatkozó jelölési szabályok pontosításának igénye.

Hetente 100 kamion kínai méz érkezik az EU-ba, még sincs feltüntetve a boltokba kerülő üvegeken a konkrét származási hely.

Korábban a hamis kínai méz évekig ki is volt tiltva az unióból, mert szigorúan tiltott antibiotikumot tartalmazott" - áll a dokumentumban. A szervező szerint a jelenlegi gyakorlat szerint az EU nem teszi kötelezővé az egyes tételeken a pontos eredet feltüntetését, ami megfosztja a vásárlót a valódi és a hamis közötti választás lehetőségétől.

400 magyar méhész Budapesten is tüntetett pénteken. Kedden írtuk meg, hogy a Földművelésügyi Minisztérium is vizsgálatot indított az európai mézekbe kevert kínai hamisítvány miatt.

A Debreceni Egyetem vizsgálata nem bizonyít semmit

Ehhez kapcsolódik, hogy Takács Ferenc, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagja korábban azt nyilatkozta: "a debreceni egyetemen és egy brémai laboratóriumban végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a természetes mézben mindenképpen jelen lévő flavonoidok, mikro- és makroelemek, fenolos komponensek hiányoznak a kínai mézből."

A Debreceni Egyetem (DE) viszont cáfolja, hogy a méz minősítésénél figyelembe vehető paramétereket vizsgált volna, ilyen vizsgálatot a kínai mézzel összefüggésben Takács Ferenc kaposvári méhész nem kért az egyetemtől - közölte az intézmény sajtóirodája az MTI-vel még csütörtökön.

"A megrendelő telefonos egyeztetés során csupán belső használatra kérte a minták elemzését, ennek ellenére a még nem hivatalos eredmények alapján nyilatkozott a médiában az egyetemi vizsgálat eredményére hivatkozva, amely alapján úgy értelmezhető, hogy a Debreceni Egyetem igazolta Takács Ferenc állításait. Ez nem felel meg a valóságnak, mivel a megrendelő által kért mérési eredmények ezt az állítást nem támasztják alá" - közölte az egyetemi sajtóiroda.